[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/xc.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/100x73\/xc.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/26\/xc.jpg","size":"74.12","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Kaster Semenja najavila žalbu Evropskom sudu za ljudska prava

Olimpijska šampionka na 800 metara Južnoafrikanka Kaster Semenja najavila je danas da će se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava zbog pravila Svjetske atletike o dopuštenom nivou testosterona koji je prirodno povećan kod atletičarki.

Prema pravilu Svjetske atletike iz 2019. godine, Semenji nije dozvoljeno da se takmiči u disciplinama od 400 metara do jedne milje sve dok ne počne da koristi ljekove koji smanjuju nivo testosterona. U slučaju da odluči da ne uzima ljekove, Semenja bi morala da promijeni disciplinu.

Švajcarski vrhovni sud je prošlog septembra odbacio žalbu 30-godišnje atletičarke, iako pravilo o testosteronu pogađa trkačice s "razlikom u razvoju pola" (differences of sex development - DSD).

Semenja je poslije toga odlučila da podnese žalbu Evropskom sudu za ljudska prava, kako bi mogla da se takmiči i da brani titulu na Olimpijskim igrama u Tokiju ovog ljeta.

"Sve što tražimo je da nam se zauvijek dozvoli da slobodno trčimo, kao snažne i neustrašive žene kakve jesmo i kakve smo uvijek bile", rekla je Semenja, prenio je BBC.

Njeni advokati će tvrditi da Švajcarska nije zaštitila Semenju od kršenja njenih prava.

Sportisti sa DSD imaju viši nivo prirodnog testosterona, za koji Svjetska atletika tvrdi da im daje prednost u takmičenjima.

Sud za sportsku arbitražu je 2019. godine odbio žalbu Semenje, poslije čega je Švajcarski vrhovni sud privremeno suspendovao tu odluku, a zatim je potvrdio.

Semenja je osvojila zlatne olimpijske medalje na 800 metara 2012. i 2016. godine. Zbog novog pravila nije mogla da učestvuje na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine.

Ona je prošlog marta rekla da želi da učestvuje na Igrama u Tokiju u trci na 200 metara, pošto za tu disciplinu ne mora da uzima ljekove. Semenjin najbolji rezultat na 200 metara je 23,49 sekundi, a norma za Olimpijske igre iznosi 22,80.

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!