[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-bihpovelji-u-pohode.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/100x73\/pozitivna-bihpovelji-u-pohode.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/09\/pozitivna-bihpovelji-u-pohode.jpg","size":"491.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/11\/kljucna-poruka-dno.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/11\/100x73\/kljucna-poruka-dno.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/11\/kljucna-poruka-dno.jpg","size":"238.45","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/11\/vrhovi-kljucna-poruka.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/11\/100x73\/vrhovi-kljucna-poruka.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/11\/vrhovi-kljucna-poruka.jpg","size":"476.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

Kako da postanemo bolji ljudi, političari, država

U Srebreniku je, od 15. do 21. februara, održana tradicionalna, jedanaesta  kulturna manifestacija „Dani povelje 2019“, kojom se na prigodan način obilježio 15. februar koji se slavi kao rođendan ovog grada. U okviru ove manifestacije održan je tradicionalni planinarski susret pod nazivom „Povelji u pohode“ koji je okupio planinare iz cijele regije.Nosilac svih aktivnosti u sklopu ove manifestacije je JU Centar za kulturu i informisanje Srebrenik, a generalni pokrovitelji su Općina Srebrenik i općinski načelnik Nihad Omerović.

Druženje, pjesma, zabava, akcija, pozitivna priča okupila ih je da zajedno propješače stazama na obroncima planine Majevice, do kule u Starom gradu Srebreniku, pa dalje do planinarskog doma "Lipici". Najavljuju nova druženja.

Dok ovi ljubitelji prirode i ljudi zajednički napreduju i osvajaju vrhove, dugogodišnje politike na ovim prostorima dovele su nas na samo dno svih svjetskih lista. Na vrhu smo samo kada je u pitanju korupcija, iseljavanje stanovništva i siromaštvo.

Tako je, naprimjer, BiH rangirana  na 57. mjesto prema indeksu ljudske slobode koji zajednički objavljuju Cato institut, Fraser institut i Liberales institut FNF fondacije . BiH je u ovom izvještaju dobila ocjene: 7,93 za osobne slobode (47. mjesto) i 6,61 za ekonomske slobode (99. mjesto), te 7,27 za ukupne ljudske slobode (57. mjesto). 

-  Najveće prepreke za veći stupanj slobode u BiH odnose se na slabu vladavinu prava, što je zajednički problem svih postsocijalističkih ekonomija u regiji. Shodno tome, nemogućnost BiH osigurati vladavinu prava je rezultirala, između ostalog, sporim ekonomskim rastom, nedostatkom stranih izravnih investicija, ali i visokoj stopi nezaposlenosti - navela je Tanja Porčnik, koautorica Indeksa ljudske slobode.

Kada je riječ o ekonomiji BiH, najlošije ocjene ostvarujemo po pitanju veličine države i vladavine prava. Ti faktori blokiraju razvoj privatnog sektora, što jasno pokazuju ostali ekonomski indeksi, poput onih o konkurentnosti, pokretanju biznisa i slično.

U odnosu na regiju, BiH se nalazi na pretposljednjem mjestu. Slovenija prednjači na 36. mjestu, zatim slijede Hrvatska (43. mjesto), Crna Gora (51. mjesto) i Srbija (55. mjesto). Iza BiH se nalazi Makedonija na 60. mjestu. 

Na vrhu po pitanju ljudskih sloboda nalazi se Švicarska koja je zamijenila Hong Kong. Potom slijede Novi Zeland, Irska, Australija, Finska, Norveška i Danska. Na posljednjim mjestima nalaze se zemlje poput Egipta, Jemena, Libije, Venezuele i Sirije.

Podsjećamo, priča o ovim planinarima  je samo jedna u nizu pozitivnih  priča iz Bosne i Hercegovine ali i regije koje ekipa Starta ima namjeru da objavljuje kako bi pokazali da život na ovim prostorima  čine i neki drugi mali i veliki ljudi i njihova djela. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!