[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/06\/nihad-kresevljakovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/06\/100x73\/nihad-kresevljakovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/03\/06\/nihad-kresevljakovic.jpg","size":"268.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

Nihad Kreševljaković dobitnik prestižne evropske nagrade Kairos

Direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS Nihad Kreševljaković dobitnik je ovogodišnje nagrade Kairos, jedne od najprestižnijih evropskih kulturnih nagrada.

Ovu nagradu njemačka Fondacija Alfred Toepfer dodjeljuje evropskim umjetnicima i naučnicima koji djeluju u području likovne i teatarske umjetnosti, muzike, arhitekture, dizajna, filma, fotografije, književnosti i žurnalizma.

Nagrada Kairos dodjeljuje se pojedincima za njihova umjetnička postignuća, ali i producentima, direktorima festivala, izdavačima, vlasnicima umjetničkih galerija i drugim osobama koje značajno doprinose razvoju evropske umjetnosti i kulture.

Cilj je odavanje priznanja istaknutim pojedincima koji sa poduzetnošću, upornošću i kreativnošću doprinose razvoju evropske kulture i interkulturalnog razumijevanja. Nagrada je nazvana po grčkom bogu Kairosu, inače bogu "pravog trenutka" i namjera joj je da ohrabri i promoviše dobitnike u "pravom trenutku tokom njihove karijere".

Nihad Kreševljaković diplomirao je na Odsjeku historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Tokom opsade Sarajeva, zajedno sa prijateljima, snimao je prizore iz života pod opsadom i dokumentovao svakodnevnicu svojih sugrađana, a nakon rata jedan je od suosnivača lokalne nevladine organizacije Videoarhiv-Biblioteka Hamdija Kreševljaković. Jedan je od autora filma "Sjećaš li se Sarajeva", koji se bavi periodom opsade, a od 2012. do 2016. bio je na funkciji direktora Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a.

U objašnjenju žirija povodom izbora Kreševljakovića kao ovogodišnjeg dobitnika nagrade navodi se da je Kreševljaković "višestruko talentovan kulturni radnik, sa naglašenom sposobnošću umrežavanja, kao i inspiracija i mentor brojnim kolegama".

- Sa sumornom političkom i ekonomskom situacijom u svojoj domovini djeluje kombinirajući idealizam, istrajnost i pragmatizam. Komitet za dodjelu Kairos nagrade prepoznao ga je kao predstavnika vitalne, ali finansijski izraženo osiromašene i nepodržane kulturne scene u devastiranom regionu, čiji predvodnici rijetko uživaju adekvatnu pažnju zapadne Evrope i još rjeđe dobijaju priznanje za svoj rad - ističe se u objašnjenju.

Dobitnike nagrade bira nezavisni žiri u čijem je sastavu, ove godine predsjednik Lisztove muzičke škole u Weimaru Christoph Stölzl, autorica i novinarka Christine Eichel, umjetnička direktorica teatra Maxim Gorki u Berlinu Shermin Langhoff, izvršna direktorica Vile Aurora i kuće Thomasa Manna Heike Catherina Mertens, Monika Sandhack iz ZDF Kultur/3sat kulturzeit i umjetnička direktorica međunarodnog muzičkog festivala Internationales Beethovenfest u Bonnu Nike Wagner.

Nagrada Kairos dodjeljuje se od 2007. godine, a među dosadašnjim dobitnicima su i muzikolog Albrecht Dümling, islandski pisac Andri Snaer Magnason, teatarska producentica Shermin Langhoff, koreograf Sidi Larbi Cherkaoui... Iz BiH i regije, prije Nihada Kreševljakovića nagrada Kairos dodjeljena je 2014. i rediteljici Jasmili Žbanić.
 
Nihadu Kreševljakoviću će nagrada Kairos za 2019. biti uručena 28. aprila u pozorištu "Deutsches Schauspielhaus" u Hamburgu. Na dodjeli će, pored predstavnika Fondacije Alpefred Topefer i žirija, o dobitniku nagrade govoriti i holandski pisac i novinar Chris Keulemans. Također, bit će prikazan i kratki dokumentarni film o Nihadu Kreševljakoviću u produkciji "3sat kulturzeit", a u muzičkom dijelu programa nastupit će Amira Medunjanin i Ante Gelo, saopćeno je iz Festivala MESS.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!