[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/25\/251120-bakir-izetbegovic-vijece-sigurnosti.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/25\/100x73\/251120-bakir-izetbegovic-vijece-sigurnosti.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/25\/251120-bakir-izetbegovic-vijece-sigurnosti.jpg","size":"54.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Izetbegović: Na sjednici Vijeća sigurnosti svi su dobili dobru lekciju

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Bakir Izetbegović ocijenio je danas da je jučerašnja online sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija bila važna za BiH, te da su na njoj neki pokazali svoje istinske stavove, ali su onda reterirali.

Sjednicu je organizirao ruski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Vasily Nebenzy koji u ovom trenutku i predvodi Vijeće sigurnosti, a prisustvovali su joj lideri Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dragan Čović i Milorad Dodik, dok je Izetbegović odbio učešće upozorivši na činjenicu da je na nju trebalo biti pozvano Predsjedništvo BiH.

- Sinoć smo mogli čuti Čovića koji je kaže da se odriče trećeg entiteta i bilo kakvih insinuacija u vezi s tim. Dodik koji je bio vrlo agresivan i drzak te koji je pokušao u svom stilu da razgovara i sa svjetskim diplomatima na kraju je kazao da je spreman otići s visokim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom i skinuti ploču na kojoj je ime ratnog zločinca Radovana Karadžića na Palama - podsjetio je Izetbegović.

Ipak, kaže Izetbegović, Dodik je potpuno drugačije završio nego što je počeo, naglašavajući da je bila dobra odluka da on tom sastanku ne prisustvuje u formu koji razbija i dezavuira institucije BiH.

- Trebalo je da pozovu tri člana Predsjedništva BiH koji predstavljaju ovu državu ili Dom naroda PSBiH, a ne neki asimetrični, iščašeni model kako je to krenulo u Zagrebu, Beogradu, pa sada i Rusi pokušavaju to pratiti. Svi su jučer dobili dobru i korisnu lekciju - stava je Izetbegović.

Da je Izetbegović prisustvovao tom sastanku, na neki način prihvatio bi se princip da se bira kao sa švedskog stola "nećemo članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića kako je urađeno u Zagrebu i Beogradu, odnosno birat ćemo malo iz Predsjedništva, malo iz Doma naroda".

- Time se sve svelo na tri konstitutivna naroda. Da sam prisustvovao tome to bi onda bila prepirka predstavnika konstitutivnih naroda. Ovako je Inzko, čija je pozicija drugačija i kojeg je Dodik ružno napao, predstavljao stanje u BiH i to je puno bolje nego da to radi bošnjački predstavnik - istaknuo je Izetbegović.

On naglašava da je u pismu koje je poslao Vijeću sigurnosti UN-a ukazao na pokušaj da se razbijaju i na asimetričan način tretiraju institucije BiH, jasno objasnivši da u tome ne želi učestvovati, a potom je Vijeće sigurnosti koncizno i obavijestio o tome šta se događa u BiH.

- To su blokade, negiranje genocida, suprotstavljanje odlukama sudova o počinjenim ratnim zločinima, nagrađivanje zločinaca… Mnogi u Vijeću sigurnosti UN-a ne znaju i vjerovatno nisu mogli ni vjerovati da je u BiH odlikovan zločinac Radovan Karadžić. Na to treba ukazati. Čuli su oni i moj stav koji su mogli pročitati, a potom su čuli i Inzka i mislim da je mnogo bolje da on bude advokat BiH nego da to radim ja  - kazao je lider SDA Bakir Izetbegović.

Na pitanje da li će Dodik ispuniti obećano o skidanju ploče Radovanu Karadžići, Izetbegović kaže da je Dodik pragmatičan čovjek koji igra bezobrazno i drsko koliko može i kad to ne prođe on se promijeni.

- Dodik je za 180 stepeni promijenio politiku u zadnjih 15-ak godina. Od nekoga ko je govori da je najveće zlo koje je pogodilo Republiku Srpsku i srpski narod Radovan Karadžić do onoga ko mu je tu ploču postavio i dodijelio odlikovanje - podsjetio je.

Smatra da je obećanjem o skidanju ploče Dodik možda pokušao smanjiti pritisak, a da nastavi s istim politikama, no Izetbegović smatra da će Dodik postepeno biti poražen odnosno da će politika koju proklamira biti poražena jer ona nanosi ogromnu štetu Republici Srpskoj, srpskom narodu, ali i BiH u cjelini.

- To jeste politika koja dobija podršku glasača, ali vodi u pogrešnom smjeru i morat će se u jednom trenutku zaustaviti - zaključio je Izetbegović.

Ambasadori brojnih država svijeta u Vijeću sigurnosti, među njima Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Austrije, Velike Britanije, Francuske, Italije, Belgije i drugih, osudile su stavove i obraćanje Dodika, dajući podršku visokom predstavniku.

Između ostaloga, osuđena je i odluka Rusije da ne pozove članove Predsjedništva BiH na tu sjednicu te je rečeno da se moraju jačati institucije BiH, a ne slabiti.

Osudile su svjetske diplomate i praksu veličanja ratnih zločinaca i davanje imena Studentskom domu na Palama po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, a pozvano je i na usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!