[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/16\/palestinski-ambasador.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/16\/100x73\/palestinski-ambasador.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/16\/palestinski-ambasador.jpg","size":"409.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

INTERVJU: Rezeq Namoora, ambasador Države Palestine u BiH

 Rezeq Namoora, ambasador Države Palestine u BiH  za Start  kaže da je dijete iz jedne obične palestinske porodice, da su njegovi roditelji  i svi stanovnici regije su 1948. godine protjerani,  selo koje je bilo smješteno u oblasti Hebrona uništeno 1948. godine. i zbrisano sa lica zemlje. Kaže i da se Palestinci  nikada neće predati  

 

Razgovarao: Asaf Bečirović

  • Vaša ekselencijo, pretpostavljam da ste rođeni u Palestini, da ste tu proveli djetinjstvo. Molim Vas, ako je moguće, da opišete kako je bilo odrastati, školovati se i živjeti u Palestini?

- Da, rođen sam u Palestini, tamo sam proveo djetinjstvo i početak rane mladosti, tj. do kraja srednje škole. U ranom djetinjstvu sam svjedočio agresiji i okupaciji Izraela i snaga njegove vojske koja je napadala palestinske gradove i sela, a prvenstveno Časni Jerusalem 1967. godine. Prije toga, Zapadna obala i Časni Jerusalem su bili dio Hašemitskog Kraljevstva Jordan. Imali su obrazovni sistem, škole, institute, bolnice. Okupator je na sve načine pokušao spriječiti osnivanje bilo kakvih novih škola i bolnica.

  • Kakva je bila sudbina Vaše porodice? Istjerana je iz doma, raseljena?

- Ja sam dijete iz jedne obične palestinske porodice, a moji roditelji i svi stanovnici regije su 1948. godine protjerani na teritoriju čija je okupacija, nažalost, također privedena kraju 1967. godine. Naše prvobitno selo je uništeno i obrisano sa lica zemlje 1948. godine, a to je bilo jedno od sela u oblasti Hebrona.

 SEDAM MILIONA IZBJEGLICA

  • Kako danas izgleda život prosječnog Palestinca u okupiranoj zemlji?

- Život Palestinca unutar Palestine je težak, naravno, usljed i zbog konstantne izraelske okupacije naše zemlje od 1967. godine. Naš narod je izložen raznim vrstama rasne diskriminacije, ugnjetavanja, tlačenja i konstantnim hapšenjima.

  • Može li se reći da su odnosi običnog naroda, prosječnog Palestinca i Izraelca, korektni, dobri! Naime, kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, preovladava uvjerenje da su odnosi među običnim ljudima (Srbima, Bošnjacima, Hrvatima...) dobri, ali, eto, političari su ti koji ih svađaju!

- Stanje među ljudima u Palestini se ne može porediti sa stanjem i odnosima ljudi u Bosni i Hercegovini, jer u Palestini postoji odnos između strane okupatorske sile i stanovništva kojem pripada zemlja. Što se tiče Bosne, u njoj historijski postoje prirodne veze među ljudima, izuzevši period rata, a i to je ograničen period i završen je.

  • Prognano je 750.000 Palestinaca, iseljeni su iz 500 gradova! Kako se Palestinci nose sa tom činjenicom? Koliko je jaka želja prognanih da se vrate svojim kućama?

- Da, protjerano je više od dvije trećine Palestinaca 1948. godine, a više od 500 gradova, općina i sela je istrijebljeno, ali Palestinci, čiji broj izbjeglica dostiže otprilike više od sedam miliona ljudi, još uvijek ustrajavaju u svome pravu na povratak u domovinu. Ovo pravo i ovo ubjeđenje se prenosi sa koljena na koljeno, dok se naš narod ne vrati jednoga dana, a povratak je neizbježna stvar koja se jednog dana mora desiti.

  • Koliko Palestinaca živi u Izraelu i kakav je njihov status?

- U Izraelu sada živi više od jednog i po miliona Palestinaca, ali ih država i Vlada Izraela tretira kao građane četvrtog reda i izloženi su različitim oblicima ugnjetavanja, rasne diskriminacije i rasističkim zakonima, po uzoru na Južnoafričku Republiku ranije.

    JERUSALEM JE OKUPIRAN 1967.

  • SAD je, na 70. godišnjicu okupacije, otvorila svoju ambasadu u Jerusalemu, „glavnom gradu“ Izraela. Palestinci su protestirali, ubijeno ih je više od 60? Molim Vas da našim čitateljima objasnite zbog čega je Palestincima problem da amasada SAD bude u Jerusalemu? Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je, nakon što je pušten iz bolnice u Ramallahu na Zapadnoj obali, da je stres koji je pretrpio zbog odluke SAD-a da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela utjecao na njegovo zdravstveno stanje!

- Naravno, izmještanje američke ambasade iz Tel Aviva u Časni Jerusalem je agresorski čin. SAD su se stavile u poziciju partnera izraelskog okupatora, jer je Jerusalem, sasvim očigledno, palestinski grad okupiran 1967. godine zajedno sa ostatkom zemlje okupirane palestinske Zapadne obale i Pojasa Gaze. Na Jerusalem se primjenjuju relevantne rezolucije međunarodnog prava, te međunarodni zakon kao na okupirani grad, te nije dozvoljeno nekoj državi da od okupirane prijestonice drugog naroda, koja se podvrgava međunarodnom zakonu, napravi svoju prijestonicu. Također, nije dozvoljeno niti jednoj državi međunarodne zajednice da ga prizna kao prijestonicu Izraela, te stoga, nije dozvoljeno ni premještanje ambasade u Jerusalem. To je agresorski čin protiv našeg naroda i domovine, i protiv međunarodne volje.

  • Na odluku američkog predsjednika da prizna Jeruzalem za glavni grad Izraela, jedan palestinski bračni par koji je dobio trojke, dječacima je nadio imena“Jeruzalem” i „Palestina“, a djevojčici “Prijestolnica”. Svojevrsni vid otpora! Koliko se građanski neposluh koristi kao sredstvo borbe protiv Izraela?

- Naš narod palestinski nije se predao niti će se ikada predati okupatoru. Naš narod će pružati otpor okupatorskoj državi i njenom teroru na sve moguće načine i svim mogućim mirnim sredstvima sve do pobjede.

  • Po izlasku iz bolnice predsjendik Abbas je najavio da će postići cilj: neovisna država s Jerusalemom kao glavnim gradom! Kako? Pitam to stoga što, kako se čini, ni među Palestincima nema sloge. Naime, duboke su podjele između sekularnog Fataha i Hamasa, koji kontrolira Pojas Gaze!

- Mi ne poričemo da postoje političke nesuglasice među Palestincima. To je jedan oblik pluralizma koji naš narod i palestinski politički sistem posjeduju, ali oko glavnih ciljeva i patriotske nepokolebljivosti nema nesuglasica dok god ne ostvarimo našu državu sa glavnim gradom Časnim Jerusalemom. Nećemo očajavati niti odustati nikada i naš narod se neće predati ni pod kojim uslovima, uprkos ogromnoj razlici u mogućnostima i omjeru snaga u odnosu na okupatora i njegove pomagače, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, tačnije, Trumpovom ludom administracijom. Također, mi posjedujemo sekularni politički sistem i ne možemo dozvoliti niti jednoj strani, ko god ona bila, pa makar i pod plaštem vjere, da preuzme kontrolu nad političkim životom i upravlja njime u Palestini. Bilo kakva promjena mora se desiti putem glasačkih kutija i mišljenja glasača, a ne putem sile / de facto sile, jer smo mi demokratski sekularni politički sistem.

INSISTIRANJE NA PREGOVORIMA

  • Između 30. marta i 16. maja, u Velikom maršu povratka, izraelska vojska je hladnokrvno i pred očima cijelog svijeta ubila više od 110 Palestinaca, od čega je 12 djece, dva novinara i jedan ljekar. Više od 12.700 Palestinaca je ranjeno tokom protesta, većina od njih je trebala hospitalizaciju. Palestina je podnijela Međunarodnom krivičnom sudu (ICC) u Hagu prijavu protiv Izraela koja pokriva „sve izraelske zločine i kršenja prava naroda Palestine u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti povezane s izraelskim kolonijalnim režimom širenja naselja na Zapadnoj obali, uključujući i Istočni Jerusalem“. Mislite da će biti nešto od toga?

- Država Palestina je zvanično pristupila Međunarodnom krivičnom sudu prije nekoliko godina. To je međunarodna institucija kojoj imamo pravo pribjeći radi zaštite našeg naroda i suđenja izraelskim teroristima i zločincima. Nadamo se da će ovaj visoki međunarodni organ odigrati svoju ulogu zbog koje je i osnovan.

  • Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je muslimanske lidere da se ujedine i suprotstave Izraelu! Zbog čega muslimanski lideri, kada je Palestina u pitanju, nemaju zajednički stav? Koje su, po Vama, muslimanske države potpora Palestini, koje baš i nisu?

- Mi poznajemo nesuglasice i razlike između islamskih zemalja. Međutim, na samitu zemalja Islamske konferencije, na koji je pozvao gospodin Erdogan i koji je održan, svi su se složili i usaglasili po pitanju Jerusalema i podrške palestinskom pravu, uprkos svim poznatim nesuglasicama, na koje gledamo sa velikom žalošću. Ovdje moram pohvaliti i duboko se zahvaliti gospodinu Erdoganu na naporima da ujedini riječ muslimana iz različitih zemalja radi Jerusalema i Palestine.

  • Muhamed bin Salman, nasljedni princ Saudijske Arabije, poručio je Palestincima da treba da sjednu za pregovarački sto ili da „zaćute i prestanu da se žale“. Rekao je i da Saudijskoj Arabiji palestinsko pitanje nije prioritet! Istovremeno, saudijski kralj Salman bin Abdulaziz donira 150 miliona dolara jerusalemskom Islamskom vakufu i kaže da „Palestina i njen narod su u srcima svih Arapa i muslimana“!?

- Zvanično, Kraljevina Saudijska Arabija je još na strani palestinskog prava i potlačenog palestinskog naroda kao bratska zemlja koja je uvijek stajala i stoji zajedno sa nama. Kralj Selman je posljednji Arapski samit, koji je održan u Dammamu u Saudijskoj Arabiji, nazvao Samitom Jerusalema. To je stvar koja nosi veliku i značajnu poruku. Što se tiče pregovora radi ostvarenja mira, mi, Palestinci, još uvijek insistiramo na njima i zahtijevamo ih i to pod međunarodnim pokroviteljstvom radi ostvarenja mira, ali vlada izraelskog okupatora je ta koja nastavlja svoje agresorske aktivnosti i teror i nema mirovne namjere niti ubjeđenje u pravedan mir. Poznato je da smo mi protiv naturalizacije od strane Arapa i muslimana sa državom izraelskog okupatora prije nego se pokori rezolucijama međunarodnog prava i međunarodnog zakona, i prije nego se povuče sa naše okupirane zemlje, na čelu sa Časnim Istočnim Jerusalemom.

   TRUMP, PARTNER IZRAELA

  • Zbog čega Amerika tako čvrsto stoji iza Izraela? Da li je ijedan od predsjednika SAD posjetio Palestinu?

- Da, mnogi američki predsjednici i stotine američkih zvaničnika su posjetili Palestinu i susreli se sa palestinskim rukovodstvom od 1994. godine. Čak je i predsjednik Trump posjetio Palestinu i susreo se sa predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Betlehemu. Uzdanice njegove administracije su također mnogo puta posjetili Palestinu. Međutim, predsjednik Trump se na kraju, nažalost, priklonio Izraelu i prestao biti posrednikom, već postao partner u agresiji i okupaciji.

  • Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman namjerava tražiti odobrenje za izgradnju 2.500 novih kuća u nelegalnim jevrejskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali. Naselja su jedno od najtežih pitanja u naporima da se ponovno pokrenu izraelsko-palestinski mirovni pregovori, zamrznuti od 2014. godine. Kakve su šanse, posebno nakon najnovijeg zločina nad Palestincima, da se krene sa mirovnim sporazumima?

- Bez sumnje, izraelsko ilegalno naseljavanje na teritoriji Države Palestine je najopasniji negativni faktor protiv mira, jer se mir i dvodržavno rješenje ne  mogu ostvariti dok proces ilegalnog naseljavanja traje, zato što to uistinu znači da je nemoguće dvodržavno rješenje. Neće ostati zemlje o kojoj ćemo pregovarati, na kojoj ćemo boraviti i realizirati svoju državu, koju priznaje cijela međunarodna zajednica s ogromnom većinom.

  • Šta, zapravo, Palestinci žele? Koliko je realno da Zapadna obala bude njihova buduća država, zajedno s istočnim Jerusalemom i Pojasom Gaze? Na Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalemu živi približno 500.000 Izraelaca!?

- Zapadna obala, Jerusalem i Pojas Gaze su teritorija Države Palestine, a Jerusalem je glavni grad prema volji našeg naroda i prema rezolucijama međunarodnog prava, volji međunarodne zajednice i međunarodnom zakonu. Prisustvo stotina hiljada izraelskih naseljenika ne daje im legitimitet za ostanak na našoj zemlji. Oni moraju otići po bilo koju cijenu, a ako ne odu, mir se neće ostvariti, a sukob će se nastaviti. Stvari bi mogle otići u veoma opasnom i neočekivanom smjeru.

  RADOSNE VIJESTI

  • Kakvi su odnosi BiH i Palestine? Da li je BiH priznala Palestinu kao državu? Najavljeno je otvaranje Palestinske banke u BiH! Kada je svečano otvaranje?

- Bosna i Hercegovina zvanično priznaje Državu Palestinu. Mi smo ovdje punopravna ambasada poput bilo koje druge ambasade bilo koje druge države. Naši odnosi se razvijaju i napreduju brzo i respektabilno i imamo želju i volju da ih dodatno i konstantno produbljujemo i razvijamo. Već su potpisani brojni bilateralni sporazumi među nama, a u toku je rad na ostvarenju i potpisivanju drugih važnih sporazuma na različitim poljima u skorije vrijeme. Također, predsjednik Abbas je posjetio Bosnu i Hercegovinu 2011. godine, a predsjednik Mladen Ivanić je posjetio Državu Palestinu u svojstvu predsjedavajućeg Bosne i Hercegovine 2017. godine. Brojne zvanične, narodne i privredne palestinske delegacije su posjetile Bosnu i Hercegovinu i obratno, a mi radimo sa palestinskim biznismenima koji žive unutar i van Palestine na tome da doprinesu investicijama u Bosni i Hercegovini i uskoro će biti radosnih vijesti po tom pitanju. Mi, kao ambasada, izražavamo politiku naše države. Mi imamo najbolje odnose sa svim društvenim, vjerskim i političkim faktorima u Bosni i Hercegovini i u konstantnoj smo i respektabilnoj komunikaciji sa svima. Očuvat ćemo to i konstantan razvoj bilateralnih odnosa između naših bratskih naroda, te historijske odnose koji nas povezuju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!