[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/yxx.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/100x73\/yxx.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/18\/yxx.jpg","size":"68.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Hrvatska pod pritiskom: „Vatreni” trenutak istine u Glazgovu

Očekivani poraz od Engleske na startu Evropskog prvenstva je arhiviran - fudbalere Hrvatske danas (18 h) na “Hempden parku” u Glazgovu očekuje krucijalni meč sa Češkom, u okviru drugog kola grupe D.

Utakmica sa Česima je trenutak istine za vicešampiona svijeta, jer ih trijumf ostavlja u trci za plasman u osminu finala, dok bi poraz zakomplikovao stvari i “vatrene” doveo u situaciju da protiv Škota u trećem kolu traže pobjedu koja bi ih eventualno tek trećeg mjesta odvela dalje.

- Protiv Češke i Škotske neće biti lako, ali sam optimista. Izgubili smo prijateljski meč od Belgije, potom na Euru poraženi od Engleske, ali nismo nadigrani. Potrebna nam je pobjeda za samopouzdanje. Trijum sa jednim ili dva gola razlike bio bi dobar. Napad mora da bude bolji. Vidjećete drugačiju Hrvatsku, u odnosu na meč sa Engleskom. Ne samo u pristupu i taktici, već će biti promjena u sastavu - rekao je selektor Hrvata, Zlatko Dalić.

Očekuje se štoperski tandem sa Mundijala u Rusiji - u paru sa Domagojem Vidom, umjesto Ćalete-Cara, zaigraće oporavljeni Dejan Lovren. Takođe, mjesto u startnoj postavi mogao bi da dobije Nikola Vlašić, umjesto Marcela Brozovića, dok se očekuje da Andrej Kramarić u napadu ustupi mjesto Brunu Petkoviću.

- Moramo pobijediti Češku. Kvalitetna smo ekipa - napadaćemo tokom meča, ali ne zavisi sve od nas - poručio je Vlašić.

Za razliku do Hrvata, Češka rasterećenije ulazi u utakmicu. Trijumf na premijeri protiv Škotske doveo je “knedličke” u poziciju da već danas mogu da obezbijede plasman nokaut fazu evropskog šampionata, gdje su posljednji put igrali 2012. godine.

- Nećemo kalkulisati i igrati na bod. To je nemoguće. Izlazimo na teren sa željom da pobijedimo - jasan je pomoćni trener u reprezentaciji Češke, Jiri Čitri.

Hrvati i Česi su prije pet godina u Francuskoj odigrali meč u grupnoj fazi. Susret je završen 2:2, iako je Hrvatska imala dva gola prednosti.

Vjerovatni sastavi -

Hrvatska (4-2-3-1): Livaković - Vrsaljko, Lovren, Vida, Gvardiol - Modrić, Kovačić - Rebić, Vlašić, Perišić - Petković.

Češka (4-2-3-1): Vaclik - Cufal, Čelustka, Kalasm Boril - Kral, Souček - Masopust, Darida, Jankto - Šik.

izvor:vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!