[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/18\/nasa-photo.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/18\/100x73\/nasa-photo.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/04\/18\/nasa-photo.jpg","size":"111.50","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Holportacija je postala stvarnost!

Čini se kako bi korištenje holograma u stvarnom životu mogla postati uobičajena stvar i brže nego što smo to mogli zamisliti.

NASA je testirala tehnologiju holograma, koju oni nazivaju "holoportacija", a koja omogućuje slanje holograma osobe bilo gdje na svijetu (ili u njihovom slučaju u svemir) dok je osoba sigurno na Zemlji.

NASA je ovaj futuristički mehanizam iskoristila kako bi "poslala" dr. Josefa Schmida na Međunarodnu svemirsku stanicu, naravno. 

Schmidu su se na ovom transdimenzionalnom putovanju pridružili i Fernando De La Pena Llaca, šef AEXA Aerospace, te još nekoliko članova njegovog tima.

- Ovo je potpuno novi način istraživanja, jer naš lik može putovati bilo gdje, čak i ako naše fizičko tijelo nije tamo - istakaoje Schmid.

A kako bi to ostvarili, potrebno je nešto tehnologije.

U NASA-i su za potrebe ovog "putovanja" razvili 3D modele holoportera, koji su potom digitalno komprimirani, poslani i rekonstruisani u svemiru. 

U međuvremenu su koristeći Microsoftov HoloLense, astronauti i njihovi "gosti", mogli vidjeti, čuti i razgovarati jedni s drugima kao da se nalaze na istom mjestu, a ne hiljadama kilometara daleko. 

Koristit ćemo ovu tehnologiju za naše privatne medicinske susrete, privatne psihijatrijske susrete, porodične susrete i kako bismo doveli posebno važne goste na svemirsku stanicu u posjet astronautima, istakli su iz NASA-e.

Sad kad su dokazali da funkcioniše, u NASA-i imaju ambiciozne planove.

Tako im je u planu proširiti ovu tehnologiju dodavajući joj opciju proširene stvarnosti, koja bi omogućila holoporterima da se zaista samostalno kreću po svemirskoj stanici i posmatraju stvari kao da su tamo.

Ipak, primjena bi se mogla pronaći i na Zemlji, jer bi omogućila stručnjacima iz različitih dijelova svijeta da sarađuju na istom projektu u stvarnom vremenu, ali i dovesti liječnike da pomažu u ratnim zonama u kojima bi njihovi životi inače bili u opasnosti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!