[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/grcka-twitter.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/100x73\/grcka-twitter.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/08\/grcka-twitter.jpg","size":"71.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Grčka planira ukinuti restrikcije do kraja marta, u maju otvara sektor turizma

Grčka planira ukinuti covid restrikcije u maloprodajnom sektoru i otvoriti škole prije kraja marta te započeti ponovno otvaranje turističkog sektora u maju uoči ljetne sezone, izjavila je u ponedjeljak vladina glasnogovornica.

Odluka zavisi od epidemioloških podataka, rekla je Aristotelia Peloni novinarima, javlja Reuters.

Srednjoročno gledano, kako vakcinacije napreduju, vlada planira u aprilu omogućiti obedovanje  u restoranima na otvorenom i ponovno pokrenuti turizam, koji čini oko petine grčke ekonomske proizvodnje i zapošljava svakog petog stanovnika.

Sektorske cijene bit će presudne za zemlju koja polako izlazi iz decenijske dužničke krize, ali je doživjela snažan ekonomski pad uslijed COVID-19 restrikcija.

Grčka, koja je imala 6.758 smrtnih slučajeva od koronavirusa, nedavno je bila prisiljena produžiti lockdown u široj regiji Atine do 16. marta zbog ponovnog porasta zaraženih, ali Peloni je rekla da se i dalje nadaju.

- Pred nama su još teški dani. Ali trčimo posljednji kilometar u ovoj maratonskoj utrci - rekla je.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!