[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/herceg-i-usaid.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/herceg-i-usaid.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/herceg-i-usaid.jpg","size":"90.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Premijer Herceg i predstavnici USAID-a za razvoj održivog turizma u BiH

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg na sastanku u četvrtak s predstavnicima USAID-a razgovarao je o realizaciji projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini. 

Premijer je istaknuo kako je pandemija covida-19 zaustavila brojne aktivnosti vezane za turizam u županiji te da potencijali koje "objektivno imamo, a posebno u ljudima, zasigurno traže još veću ozbiljnost i odgovornost u ponašanju i radu svih odgovornih i na svim razinama".

Podsjetio je da je Vlada, kroz tzv. koronazakon i druge poticaje, podržala turističku djelatnost, odnosno turizam koji je strateška grana gospodarstva u HNŽ-u te naglasio značaj osnivanja općinskih turističkih zajednica s osnovnom ulogom promocije HNŽ-a.

Inače, 'Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini' traje pet godina, a za cilj ima poticanje općeg ekonomskog rasta zasnovanog na turizmu i promoviranju društvenog sklada, oslanjajući se na bogato kulturno naslijeđe i prepoznatljivu prirodu zemlje. Projekt će podržati sektor turizma BiH s ciljem oporavka od negativnih utjecaja pandemije covida-19 kao i daljeg pozicioniranja na putanji snažnog rasta ka održivoj ekonomiji turizma. 

Aktivnosti projekta bit će usmjerene proširenju autohtone poljoprivredne proizvodnje i srodnih izvoznih tržišta, uz istovremeno očuvanje kulturnih i prirodnih dobara. Kroz ovu aktivnost, USAID ima za cilj unaprijediti socioekonomski razvoj, osnažiti mlade i žene i potaknuti prosperitet u ruralnim i gradskim područjima, naveli su u Vladi HNŽ-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!