[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/cjepljenje-cjepivo-covid.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/100x73\/cjepljenje-cjepivo-covid.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/02\/cjepljenje-cjepivo-covid.jpg","size":"37.38","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Grčka će Srbima za ulazak priznati potvrdu o bilo kojem cjepivu - ministrica

Građani Srbije moći će ući u Grčku s digitalnim certifikatom o cijepljenju, bez obzira koje su cjepivo primili, a djeca starija od 10 godina moraju imati antigenski test, priopćila je u petak srbijanska ministrica trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić govoreći o dogovoru dviju zemalja.

Matić je, objašnjavajući za Radio-televiziju Srbije (RTS) procedure koje očekuju građane u dolazećoj ljetnjoj sezoni, podsjetila i na stajalište Hrvatske da dopusti ulazak uz certifikat o cijepljenju kojim su priznata sva cjepiva. Uz to, postoji mogućnost da građani koji se iz bilo kojih razloga nisu mogli cijepiti, uđu ili s PCR ili antigenskim testom, a starosna dob djece za ulazak u Hrvatsku bez testa je, za razliku od Grčke, sedam godina.

Grčka će, rekla je Matić, od 14. svibnja za građane Srbije otvoriti granične prijelaze preko Sjeverne Makedonije, ali se očekuje da bi u travnju mogli biti otvoreni i prijelazi preko Bugarske.

Srbijanska ministrica ukazala je na stajalište Europske unije o granici dobi za djecu od 12 godina, istaknuvši da su bilateralno zemlje-članice, poput Grčke, spustile tu granicu iznad koje djeca imaju antigenski test, na 10 godina.

Grčki ministar turizma Haris Theoharis prioćio je ranije ovog tjedna, poslije dogovora sa srbijanskom kolegicom, da će njegova zemlja prihvatiti sva cjepiva, uključujući i kinesko i rusko, iako ona još nisu prihvaćena na razini EU.

Matić je najavila da će Grci omogućiti svim gostima tijekom turističke sezone, koji su za svoju djecu radili antigenske testove, nadoknadu troškova, najvjerojatnije nudeći neku dodatnu uslugu u hotelima u iznosu troškova za antigensko testiranje, prenosi Hina.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!