[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/08\/081021-kasumovic-mersija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/08\/100x73\/081021-kasumovic-mersija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/08\/081021-kasumovic-mersija.jpg","size":"69.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Gradsko vijeće razmatralo problem nabavke kisika za JU Dom zdravlja Zenica

Problem snabdijevanja kisikom Javne ustanove Dom zdravlja Zenica (JUDZZ) bio je tema današnje, 4. hitne sjednice Gradskog vijeća Grada Zenica, koja je sazvana na inicijativu JUDZZ-a.

Direktorica JUDZZ-a Mersija Kasumović kazala je da je zbog nabavke medicinskog kisika od preduzeća “Interbenz plini” iz Breze, a koje nema dozvolu za distribiciju medicinkih plinova, Kantonalno tužilaštvo poduzelo "određene procesne radnje”.

-Dom zdravlja Zenica sada se doveo u apsurdnu situaciju, jer u Bosni i Hercegovini nema ovlaštenog dobavljača za snabdijevanjem medicinskim kisikom zdravstvenih ustanova primarnog nivoa. A od nas se traži da, uz mogućnost prekršajnih i krivičnih sankcija, nabavljamo medicinski kisik od dobavljača koji su ovlašteni da mogu isporučivati medicinski kisik zdravstvenim ustanovama primarne zdravstvene zaštite - rekla je Kasumović.

Ustanova i Gradska uprava Zenica, kao osnivač tog preduzeća, smatraju kako odgovor koji su dobili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da se medicinski kisik, koji se koristi u zdravstvenim ustanovama tercijarnog i sekundarnog nivoa, mogu primjenjivati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u koje spadaju i domovi zdravlja, nije rješenje pravnog problema.

-Ovo je državni problem, a ne problem Grada Zenice - rekao je ovom prilikom gradonačelnik Fuad Kasumović.

On je kazao da su u toj ustanovi proteklih 11 godina medicinski kisik nabavljali od istog dobavljača te da se od nadležnih zdravstvenih vlasti “samo traži odgovor od kojeg dobavljača mogu nabaviti kisik” za JUDZZ-a.

Kasumović je i danas ostao pri tvrdnji da nijedna ustanova primarne zdravstvene zaštite ne nabavlja kisik od ovlaštenog dobavljača.

Vijećnik Šerif Patković (SDA) smatra kako je današnja sjednica sazvana samo s ciljem da se “zamagli” situacija oko nabavke kisika u JUDZZ-a, jer su dobili odgovor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH da se kisik za tercijarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite može koristiti i u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

Podvukao je kako je zbog nabavke kisika za JUDZZ-a pokrenut i istražni postupak od strane Tužilaštva ZDK.

-To me ne zanima, jer to je pitanje suda i tžilaštva. Mene zanima jesmo li mi, do sada, građanima davali tehnički kisik - poručio je Patković.

Navodi da direktorica JUDZZ-a ima plaću od 6.000 KM te da bi trebala znati proceduru nabavke medicinskog kisika. Upitao je i ko će, ako je to istina, preuzeti odgovornost te traži smjenu direktorice JUDZZ-a.

-Za zakonitost rada javne ustanove odgovoran je direktor - kazao je Patković, koji je na sjednici predložio i zaključak da se Vijeće izjasni o smjeni direktorice te ustanove, ali njegov zaključak nije dobio većinsku podršku.

Vijećnik Almir Babajić (SDP) demantirao je izjavu direktorice JUDZZ- a Mersije Kasumović “da im je blokiran rad”, jer im je, podsjetio je, Kantonalna bolnica Zenica ustupila određene količine kisika.

Babajić je tražio razrješenje aktuelnog Upravnog odbora JUDZZ-a te imenovanje v.d. direktora JUDZZ-a.

Vijeće je razmatralo nekoliko zaključaka, a, između ostalog, usvojen je zaključak kojim se traži od Ministarstva zdravstva ZDK-a da se aktivno uključi u problem rješavanja nabavke kisika za zenički Dom zdravlja te da se i utvrdi na koji su način nabavku kisika vršili ostali domovi zdravlja u tom kantonu.

Također, izglasan je zaključak kojim se od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH zahtjeva da “obrazloži na osnovu čega su iznosili pravno mišljenje da se medicinski kisik od dobavljača za ustanove tercijarnog i sekundarnog nivoa zaštite može koristiti u ustanovama primarne zdravstvene zaštite te da li su ustanove primarne zaštite oslobođene odgovornosti u slučaju da postupe po tom mišljenju Agencije.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!