[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-f3141f94e3a16431e71261cec773e100.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/100x73\/l-f3141f94e3a16431e71261cec773e100.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-f3141f94e3a16431e71261cec773e100.jpg","size":"115.88","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Goraždanski osnovci manifestacijom 'Tragom ljubavi' čuvaju sjećanje na Aminu Efendić

Osnovna škola ”Husein ef. Đozo” Goražde u velikoj sali Centra za kulturu Goražde organizirala je 12. poetsko-muzičko veče “Tragom ljubavi” u znak sjećanja na  bivšu učenicu ove škole, pjesnikinju Aminu Efendić, koja je preminula u 21. godini života.

Učenici i nastavnici ove škole više od deceniju održavaju manifestaciju u znak sjećanja  na Aminu, na kojoj promoviraju stihove iz njenih objavljenih knjiga, ali i vlastite zbirke poezije učeničkih radova “Aminin amanet” , napisane u njenu čast.

Istovremeno, svake godine raspisuje se literarni konkurs za učenike ”Tragom ljubavi” kojima se daje motiv da se okušaju u ovoj književnoj sferi, pa su i ovoga puta učenicima najboljih radova, u kategorijama od prvog do petog i od šestog do devetog razreda, dodijeljene nagrade koje je obezbjedila porodica Efendić.

Aminin otac Hamed Efendić, zahvalio je svima koji su došli kako bi se prisjetili njegove kćerke.

- Zahvala direktoru OŠ 'Husein ef. Đozo', svim nastavnicima, svim učenicima i svim građanima Goražda koji iz godine u godinu gaje sjećanje na Aminu. Danas je 18. april, 35 godina od rođenja Amine, 35 godina i radosti i tuge, ali mi smo kao roditelji ponosni što smo imali Aminu kao svoju kćerku. Ponosni smo na sve građane Goražda - kazao je Efendić.

Direktor OŠ "Husein ef. Đozo" Elvedin Srkalović je kazao da ova škola tradicionalno organizuje takmičenje u literarnim radovima "Tragom ljubavi".

- U našoj školi ima puno djece koja se raduju konkursu, djece koja vole da pišu i djece koja svojim riječima čine svoje djetinjstvo u školi sretnije. Na taj način naši učenici šalju poruku ljubavi, sreće, prijateljstva i vedrine, koju nam djeca nesebično daju - kazao je Srkalović, koji je zajedno sa Amininim ocem Hamedom uručio nagrade  autorima najboljih literarnih radova na ovogodišnjem takmičenju.

U kategoriji od prvog do petog razreda prvo mjesto osvojila je Ilma Bešlija dok je najboljim u kategoriji od šestog do devetog razreda proglašen rad Ilme Selimović.

Goraždanski pjesnik Slavko Klisura kazao je da je sretan što je imao priliku da sluša kako učenice i učenici lijepo na bosanskom jeziku govore poeziju.

- Govorim to zato što je očuvanje izvornosti našeg jezika jedna od naših obaveza, a davno je zapisano, o tome je govorio i rahmetli Sidran, kako se u ovom gradu govori najčistiji i najljepši jezik u Bosni i Hercegovini. Nemjerljivo je važno čuvati uspomenu na one koji su darovani darom da pišu a rahmetli Amina je imala taj dar koji nema svako. Čuvati tu uspomenu znači čuvati jedan dio naslijeđa koji nije daleko u prošlosti nego je vrlo blizak nama - kazao je Klisura, koji je u znak sjećanja na Aminu također napisao i predstavio  pjesmu "Knjiga koja recituje ljubav".

Amina Efendić, mlada goraždanska pjesnikinja koju je prerana smrt otrgla iz okrilja porodice i prijatelja, bila je prepoznatljiva po svom stvaralaštvu. Iza sebe je ostavila zbirke poezije „Tragom ljubavi“ i „ Princ pješak“, dok je posthumno izdata njena zbirka „Ko to piše priču bez junaka“. U amanet je ostavila svoje pjesme pune ljubavi i stihove obojene čežnjom i neprolaznom ljepotom. Pored pisane riječi bila je uzor svojim školskim kolegama jer je blistala u svim oblastima, a posebno u matematici, fizici i vjeronauci.

 Iz osnovne i srednje škole izašla je kao učenica generacije, a svoje školovanje nastavila je na Pravnom fakultetu u Sarajevu gdje je bila jedan od najboljih studenata.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!