[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/19\/fna-107197.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/19\/100x73\/fna-107197.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/08\/19\/fna-107197.jpg","size":"333.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Francuskoj glumici Huppert uručeno priznanje 'Počasno Srce Sarajeva'

 Francuskoj glumici Isabelle Huppert sinoć je na ceremoniji u Narodnom pozorištu u okviru 25. izdanja Sarajevo Film Festivala uručeno priznanje "Počasno Srce Sarajeva" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Ova slavna glumica koja se proslavila u brojnim filmovima zahvalila je na, kako je kazala, ukazanoj časti zbog ove nagrade, a odluka da joj se dodijeli ova nagrada ju je istovremeno i dirnula i učinila ponosnom.

Za ovaj festival je kazala da je mnogo više od toga, za nju je SFF više svojevrsna proslava onoga što Sarajevo jeste, odnosno njegovog života i kreativnosti.

- Sarajevo je centar Evrope, a o Evropi morate brinuti posebno u posljednje vrijeme. Za mene je velika čast biti ovdje jer je Sarajevo utjelovljenje ideje kozmopolitizma - zaključila je Huppert.

Isabelle Huppert legendarna je filmska i pozorišna glumica. Tokom karijere duge pet desetljeća sarađivala je sa slavnim rediteljima poput Michaela Hanekea, Claudea Chabrola, Jean-Luca Godarda, Otta Premingera, Bertranda Taverniera, Bertranda Bliera, Claire Denis, Michaela Cimina i Paula Verhoevena.

Cijenjena je od publike i kritike zbog nezaboravnih uloga u filmovima "Pijanistica", "Bijela roba", "Ona", "Greta" i mnogim drugima.

Huppert je dobitnica brojnih prestižnih nagrada, uključujući nagradu BAFTA za najbolju mladu glumicu za ulogu u filmu Čipkarica te dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Veneciji za uloge u filmovima "Priča o ženama" i "Ceremonija".

Dobitnica je i specijalne nagrade žirija Lion d’Or Filmskog festivala u Veneciji za ulogu u filmu "Gabrielle" i za životno djelo, kao i dvije nagrade za najbolju glumicu Filmskog festivala u Cannesu za uloge u filmovima "Violette" i "Pijanistica".

Osvojila je i francusku nagradu César za najbolju glumicu za filmove "Ceremonija" i "Ona", a za ulogu u filmu "Ona" osvojila je i nagrade Gotham, Zlatni Globus i Spirit, kao i nominaciju za nagradu Oscar za najbolju glumicu.

Huppert je i nositeljica francuskog Državnog ordena za zasluge reda Legije časti i Ordena reda viteza umjetnosti i književnosti. Predsjedavala je žirijem 62. Filmskog festivala u Cannesu.

Ova glumica održala je sinoć i specijalni "Masterclass", a publika je imala priliku gledati je u filmu "Frankie" američkog režisera Irae Sachsa u kojem Huppert igra glavnu ulogu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!