[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/l-db44c7d893530c8c1d0e4bc8bd3eaaaf.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/100x73\/l-db44c7d893530c8c1d0e4bc8bd3eaaaf.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/l-db44c7d893530c8c1d0e4bc8bd3eaaaf.jpg","size":"68.40","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Regija

Srbija obilježila nacionalni praznik Vidovdan

U Srbiji je danas obilježen nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica boja na Kosovu, a tim povodom u Kruševcu je održana središnja manifestacija i svečana sjednica Vlade Srbije.

 

Premijer Srbije Miloš Vučević je, u obraćanju poslije polaganja vjenaca kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu, poručio da je Vidovdan ugaoni kamen srpske kulture i nacionalnog identiteta, ali i podsjetnik na ključne trenutke i iskušenja kroz koje su kao narod prošli u povijesti“

"Vidovdan je javna ispovijest kolektivnog sjećanja koje opominje i budi, hrabri i bodri, krepi i uči. Vidovdan je i to da zapamtimo dan kada smo pobijedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sjećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za domovinu, rod i vjeru, prije Kosova, na Kosovu i poslije Kosova“, naglasio je Vučević.

Građanima je Vidovdan čestitao video porukom i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U objavi na društvenoj mreži Instagram s terase zgrade Predsedništva, Vučić je naveo:"Budućnost je u vašim rukama i siguran sam da još mnogo toga dobrog možemo i moramo da uradimo za našu Srbiju".

Povodom Vidovdana poseban prikaz naoružanja 

U okviru obilježavanja Vidovdana građani su na Trgu kosovskih junaka i okolnim ulicama mogli pogledati oklopna sredstva, artiljerijska oruđa i sustave, suvremene sustave za protuzračna djelovanja i sredstva iz proizvodnog programa Obrambene industrije Srbije.

Prikazana su i borbena sredstva koja su nedavno primljena u jedinice Vojske Srbije, a još nisu prikazana u javnosti, kao što je sustav za protuzračnu obranu HQ-17AE - kineski PVO sustav kratkog dometa i služi za zaštitu trupa na kopnu.

Vidovdan nacionalni praznik Srba

Vidovdan je veliki nacionalni praznik Srba i državni praznik kojim se izražava poštovanje i zahvalnost svima koji su se borili za domovinu.

S posebnim pijetetom Vidovdan je na državnoj razini u Srbiji obilježen 1889, kada je u Kruševcu, odakle je knez Lazar krenuo u boj na Kosovo 1389, povodom pet stoljeća od bitke, održana velika manifestacija. Tada je izgrađen i reprezentativan spomenik na srediošnjem gradskom trgu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!