[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/l-2aaa8804026ee813e842a9b5d2847e8b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/100x73\/l-2aaa8804026ee813e842a9b5d2847e8b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/28\/l-2aaa8804026ee813e842a9b5d2847e8b.jpg","size":"83.67","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

UNDP domaćin događaja o CBAM-u i obnovljivoj energiji

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), juče je u Banjaluci održan događaj pod nazivom 'Nova era poslovanja u BiH: CBAM i obnovljivi izvori energije - izazovi i mogućnosti'.

Cilj tog događaja je da se predstavnici mikro, malih i srednjih preduzeća uključe u stručne rasprave o izazovima i mogućnostima koje predstavljaju obnovljivi izvori energije i nedavno usvojena Uredba EU o mehanizmu za prilagodbu granica ugljika (CBAM).

- Iako Mehanizam za prilagodbu granice ugljika i prelazak na obnovljive izvore energije predstavljaju značajne izazove, oni također nude i sinergijske mogućnost preduzećima u Bosni i Hercegovini te priliku na putu ka izgradnji zelenije i održivije budućnosti - istakao je Vedran Pecikoza, projektni analitičar u UNDP-u BiH.

Događaj je okupio stručnjake, članove akademske zajednice, predstavnike nadležnih institucija Bosne i Hercegovine, međunarodnih organizacija, domaćih kompanija te drugih relevantnih institucija, koji su kroz panel diskusiju podijelili svoja iskustva i uspješne studije slučaja.

Rukovodilac Odsjeka za opštu elektroenergetiku i energetsku efikasnost Ministarstvo energetike i rudarstva RS Boris Lubarda objasnio je da je CBAM mehanizam suviše veliki izazov za BiH. Međutim, ono što BiH ima i može olakšati taj proces je 'velika finansijska potpora te pomoć od EU koju primamo u vidu izrade potrebnih legislativa'.

- CBAM možemo gledati i kao motivaciju ka ubrzanom razvoju BiH, jer prilagođavanje ovim promjenama pokreće dugoročni održivi razvoj i može osigurati konkurentsku prednost naših kompanija na evropskom tržištu - napomenuo je dr Azrudin Husika, profesor na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

- To je drugi, u nizu od tri tematska događaja, u organizaciji Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u okviru Projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) koji finansira Vlada Švedske - saopćeno je iz UNDP-a. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!