[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/l-a01326234b9cb0cea5371c796ee9274b.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/100x73\/l-a01326234b9cb0cea5371c796ee9274b.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/l-a01326234b9cb0cea5371c796ee9274b.jpg","size":"110.51","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Tridesetak kompanija u Sarajevu potpisalo principe poslovnog integriteta

Američka trgovačka komora u Bosni i Hercegovini (AmCham BiH), u saradnji sa Centrom za međunarodno privatno preduzetništvo (CIPE), organizovala je u Sarajevu ceremoniju svečanog potpisivanja principa poslovnog integriteta.

Taj događaj, koji je održan u Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, okupio je kompanije koje su se obavezale na poštivanje standarda etičkog poslovanja i transparentnosti. 

Principi poslovnog integriteta koje su kompanije potpisale su da će učiniti sve napore da poštuju zakone BiH i izbjegavati svjesno pomaganje bilo kojoj trećoj strani u kršenju bilo kojeg zakona BiH, da će se truditi da ispunjavaju svoje ugovorne obaveze, da će poštovati zakone o poštenoj konkurenciji, da će tretirati druge partnere s poštenjem, poštovanjem i dobrim namjerama i da neće sarađivati s osobama i kompanijama koje su na listama sankcionisanih osoba (OFAC, EU Sanctions map, UN lista).

Kompanije koje su podržale ovu inicijativu su Addiko Bank d.d. Sarajevo, Adriatic Metals BH, Artco Group, AS Holding, Authority Partners, BS Telecom Solutions, Carlsberg BH, Comtrade System Integration, Erkona, Ernst & Young, Euro-Express, Hemofarm, Hercegovinalijek, Lanaco, Logosoft, Medical, MKF Lider, NET CONSULTING, NewCold Metal Construction, Nova Banka a.d. Banja Luka, Orbico, Penny Plus, PwC, Roaming Networks, Roche, Teknoxgroup BH, Telemach BH, TMD Group, UniCredit Bank d.d. Sarajevo, BH Legal i ZIRA.

U okviru te inicijative ostvarena je i saradnja AmCham BiH sa javnim sektorom, uključujući Ministarstvo pravde i uprave Kantona Sarajevo (KS) te Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Osim toga, potpisan je i memorandum o saradnji s Agencijom za javne nabavke u BiH, čime će biti osigurana implementacija etičkih standarda i u javnim nabavkama i to kroz pripremu vodiča koji bi objasnio način primjene pojedinih zakonskih odredbi Zakona o javnim nabavkama BiH, sa fokusom na oblast sukoba interesa, dužne provjere ponuđača, procesa isključenja učesnika iz procesa javnih nabavki i drugih odredbi iz oblasti etike i integriteta, saopćeno je iz AmCham.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!