[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/l-4e737aeee4fc130771cec809a42ce17e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/100x73\/l-4e737aeee4fc130771cec809a42ce17e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/06\/25\/l-4e737aeee4fc130771cec809a42ce17e.jpg","size":"102.90","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Aktivnosti javnih ustanova u oblasti kulture u obilježavanju sjećanja na genocid u Srebrenici

U Ministarstvu za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona održan je sastanak sa direktorima javnih ustanova u oblasti kulture kojima je osnivač/suosnivač Tuzlanski kanton, kao i resornog javnog preduzeća, saopćio je  Ured za zajedničke poslove  kantonalnih organa Tuzlanskog kantona.

Tema sastanka bile su  aktivnosti na obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN Srebrenica, a u skladu sa inicijativom Skupštine Tuzlanskog kantona čiji je cilj da se na sistematičan način pristupi obilježavanju navedenog datuma. S tim u vezi, prepoznat je značaj ustanova i javnih preduzeća iz oblasti kulture, kao aktera koji svojim aktivnostima mogu značajno doprinijeti održavanju kulture sjećanja, a sve u cilju da se žrtve počinjenog genocida ne zaborave, kao i da buduće generacije imaju saznanje o događaju koji je obilježio bosanskohercegovačko društvo. 

Ustanove kulture i javno preduzeće u resornoj nadležnosti su i do sada organizovali razne aktivnosti i događaje kojima su dali značajan doprinos obilježavanju sjećanja na počinjeni genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN Srebrenica, ali ovom prilikom je ta uloga definisana i formalizovana kroz utvrđivanje prijedloga za uvrštavanje istih u Uredbu o utvrđivanju Kalendara aktivnosti u institucijama Tuzlanskog kantona u cilju sistematskog obilježavanja kulture sjećanja na genocid nad Bošnjacima u zaštićenoj zoni UN Srebrenica, navodi se u saopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!