[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-3bdd1d3b9393e4e7b2faa5183ab0ee46.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/l-3bdd1d3b9393e4e7b2faa5183ab0ee46.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/l-3bdd1d3b9393e4e7b2faa5183ab0ee46.jpg","size":"41.64","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

NUBBiH nominirala bh. kandidate za ALMA 2025. godinu

Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine je za Astrid Lindgren Memorial Award za 2025. godinu kandidirala tri istaknuta bh. pisca za djecu i mlade Jagodu Iličić, Huseina Derviševića i Ismeta Bekrića, te ilustratoricu Sanelu Husić Musabašić.

Književnica Jagoda Iličić je niz godina prisutna na književnoj sceni kao autor, ali i promotor pisane riječi. Iličić se trudi obogatiti književnost novim naslovima ali i potaknuti djecu na čitanje. Poznate su joj tv emisije za djecu "Put kroz Liliput" koje promoviraju kulturne i književne vrijednosti iz okruženja, rada u prvom bh. dječijem književnom klubu čiji je osnivač i idejni autor. Djela su joj prevedena na francuski, njemački, arapski i engleski jezik.

Husein Dervišević stvara u svom rodnom gradu Bihaću. Objavio je više od 20 naslova dječijih knjiga, proze i kratkih priča, pisao je hronike, reportaže, komentare, te se bavio novinskom, dokumentarnom i umjetničkom fotografijom. Pojavljuje se u čitankama i lektirama. "Prodavac osmeha" mu je najpoznatija knjiga. 

Ismet Bekrić iz Banja Luke je jedan od najznačajnijih dječijih autora u Bosni i Hercegovini. Dobitnik je brojnih nagrada izdavačkih kuća, nagrade za književne opuse kao što su “Skender Kulenović”, “Stazama Đetinjstva”, “Vezeni Most”, “Vitez Bajke”, kao i regionalne i europske nagrade “Zmajeva”, “Mali princ”, “Dječije carstvo” i nagrada Alpe Adria “Riječi bez Granica” za najbolje knjige u srednjoj Europi, odnosno regiji Alpe-Jadran. Bekrićeve pjesme i priče prevedene su na dvadesetak jezika.

Sanela Husić Musabašić je iz Banovića i svojevrsni je ambasador bajke, prije svega kroz ilustrovanje knjiga za djecu, ali i kroz angažman i rad sa djecom na očuvanju bajki od zaborava.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine nominacijsko je tijelo za prijedlog kandidata iz BiH za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“ www.alma.se. Fond nagrade od 530.000 eura najveći je u svijetu za dječiju i književnost za mlade, te druga najvrjednija nagrada za književnost u svijetu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!