[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/xa_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/100x73\/xa_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/09\/xa_1.jpg","size":"56.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

Legendarni sudija o spornoj situaciji iz meča Real – Bayern: Dogodila se katastrofa

Legendarni španski nogometni arbitar Antonio Mateu Lahoz, koji sada radi kao stručni komentator, govorio je o kontroverznoj situaciji s kraja polufinalne utakmice Lige prvaka u kojoj je Real pobijedio Bayern 2:1 i s ukupnih 4:3 prošao u finale Lige prvaka.

Bayern je poveo čudesnim golom Alphonsa Daviesa u 68. minuti, a Real je okrenuo golovima Joselua u 88. i 91. minuti te će 1. juna na Wembleyu igrati finale s Borussijom Dortmund.

Na kraju se igralo čak 15 minuta nadoknade. U zadnjim sekundama je branič Matthijs De Ligt zabio nakon dodavanja Thomasa Müllera, ali je linijski sudac u vrlo tijesnoj situaciji ranije podigao zastavicu i označio ofsajd. Protokol propisuje da linijski sudac ovakvu situaciju pusti do kraja pa da se onda, ako padne pogodak, naknadno uz pomoć VAR-a utvrdi je li bilo zaleđa. Sudija ovdje to nije učinio i stoga su igrači Bayerna i trener Thomas Tuchel potpuno izgubili živce.

Podsjetimo, glavni arbitar utakmice bio je Poljak Szymon Marciniak.

“Dogodila se katastrofa koju niko nije želio. Svirano je zaleđe i time je spriječena mogućnost korištenja VAR-a. Dogodila se najgora stvar koja se može dogoditi u suđenju. VAR nije mogao pomoći, igru nije zaustavilo podizanje zastavice, već zvižduk glavnog sudije”, izjavio je Lahoz za Movistar.

Lahoz je istaknuo da je normalno što i arbitri ponekad pogriješe, ali ipak ga je iznenadila Marciniakova odluka kojom je zaustavio igru i na taj način pomogao Realu.

Lahoz je godinama bio FIFA sudija. Među ostalim, sudio je utakmice grupne i nokaut-faze Lige prvaka, pa i finale 2021. godine između Manchester Cityja i Chelseaja (0:1). Primjerice, na Svjetskom prvenstvu 2022. sudio je četvrtfinalnu utakmicu Nizozemska – Argentina (5:6 nakon penala)

izvor;Arena Sport

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!