[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/02\/valerija-zujo-1-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/02\/100x73\/valerija-zujo-1-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/02\/valerija-zujo-1-2.jpg","size":"78.34","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

Valerijan Žujo: Sarajevo je neobičan grad, ima svoje vrijednosti koje treba i cijeniti i istaknuti

Za sebe kaže da je radoznali pisac koji je shvatio da živi u jednom neobičnom i neobično nesretnom gradu, ali gradu koji je čudo sam po sebi. Razgovaramo o Sarajevu, ljudima, zgradama, atentatu, njegovom istraživanju i potrazi za greškama, nelogičnostima, krivim tumačenjima. Jer, kako pojašnjava naš sagovornik: „Postoji ono što se stvarno dogodilo i ono što bismo mi željeli da se dogodilo. Postoje stvari koje mi ne znamo pa ih onda dopišemo, dopjevamo ili dosolimo. Na nekoj stvarnoj storiji, napravimo 'protezu'. Kada nešto ne znamo, mi jednostavno izmislimo. Kako je moguće promijeniti nešto što se desilo? Pa nije moguće, ali je moguće promijeniti predstavu o tome“, veli u novom broju magazina Start BiH Valerijan Žujo.

Iz intervjua izdvajamo neke od njegovih rečenica o Sarajevu:

" Ne treba Sarajevu lažna slava ni izmišljotine. Ima dovoljno vrijednosti, koje treba samo cijeniti i istaknuti. "

"Sarajevo jest nalik na ostale gradove, ali je u svojoj srži potpuno drugačije. Uvijek se čudim monotonoj ljepoti zapadnih gradova gdje u urbanim jezgrima nema puno različitih valera. Naravno, sa silnim migracijama 20. stoljeća, slika se suštinski mijenja. Ljudi dolaze i donose svoju kulturu, pa u svim većim zapadnim gradovima postoje kineske, italijanske, arapske četvrti i sl., ali prije je to sve bilo ujednačeno.

Ja vjerujem da je Sarajevo svakome zanimljivo zato što je jedinstveno. Nama se možda čini da kada vidimo neku građevinu kažemo da smo vidjeli takvih u Pragu, Pešti ili, kada vidimo džamiju, pomislimo da smo to vidjeli u Skoplju, Anadoliji... Mi prepoznajemo nešto što postoji i na drugim stranama, ali kao cjelina meni je Sarajevo apsolutno jedinstveno, a to što je ovdje moguće nije moguće nigdje drugo", kaže Žujo .

Cijeli intervju čitajte u novom broju magazina Start BiH: 

reklama-start-baneri-580-1170-580.jpg

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!