[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-222e6e1cea33fe93fc77e31c6cf6807c.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/100x73\/l-222e6e1cea33fe93fc77e31c6cf6807c.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/19\/l-222e6e1cea33fe93fc77e31c6cf6807c.jpg","size":"113.96","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Maturanti stigli na festival fakulteta u Banjoj Luci, najavljeni novi studijski programi

Na Univerzitetu u Banjoj Luci danas je organizovana manifestacija "Dani otvorenih vrata“ na koju su stigli maturanti srednjih škola iz RS.  

Organizator ove manfestacije je Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci

- Ovo je festival fakulteta na kojoj se maturanti upoznaju sa sadržajem određenog fakulteta, pričaju sa studentima koji ih odvedu na željeni fakultet. Zatim, tamo im asistenti i profesori pokazuju laboratorije i sale, objašnjavaju kako prijemni ispiti funkcionišu i sve ostalo što ih zanima. Cilje je da im olakšamo u odabiru jedne od najvažnijih odluka u životu - rekao je predsjednik Studentskog paralementa Nikola Šobot.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci Radoslav Gajanin poručio je maturantima da pitaju sve što ih zanima u vezi s njihovom budućom profesijom s kojom će se praktično baviti cijeli život.

- Brojne su prednosti studiranja na ovom univerzitetu, odnosno u RS, jer je studentma omogućeno praktično besplatno studiranje i besplatan smještaj, a sve s namjerom da naši maturanti odaberu jedan od studijskog programa i ostanu u zemlji – objasnio je Gajanin.

On je rekao da je već akreditovano nekoliko novih studijskih programa, a da je nekoliko u procesu akreditacije. Osim postojećih, biće, kako je naveo, četiri ili pet novih studijskih programa.

- Na engleskom jeziku imamo već studijske programe na Medicinskom fakultetu, a to je studijski program medicine koji će ove godine upisati treću generacju studenata. Očekujemo da će u predstojećoj akademskoj godini upisati studijski program na engleskom stomatologije i farmacije. Takođe, neki fakulteti su pokrenuli postupak akreditacije na engelskom jeziku, prije svega drugog studijskog ciklusa – otkrio je rektor Gajanin.

Ministar za visoko obrazovanje RS Željko Budimir je podsjetio da Vlada RS iz budžeta finansira smještaj za studente koj redovno upisuju godine.

- Stalno radimo na inoviranju studijskih programa i da podignemo ljestvicu u nauci – dodao je Budimir.     

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!