[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-96a4ed643e1fdfae2c9a1010e9a1fd52.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-96a4ed643e1fdfae2c9a1010e9a1fd52.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-96a4ed643e1fdfae2c9a1010e9a1fd52.jpeg","size":"105.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Oluja pogodila zemlje Zaljeva, u Omanu 18 mrtvih

Obilne kiše i jaki vjetrovi zahvatili su u utorak dijelove Zaljeva dok je broj poginulih u olujama u Omanu porastao na 18, od kojih su mnogi bili djeca.

Letovi su otkazani u Dubaiju, finansijskom centru regije, dok su škole zatvorene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinu.

Poplave su pogodile mnoge oblasti Dubaija i Abu Dabija, glavnog grada Ujedinjenih Arapskih Emirata, i prekinule glavne puteve, otežale saobraćaj i ostavile automobile na cjedilu.

Nebo Dubaija, obično plavo i bez oblaka, potamnilo se u noćne uslove sredinom poslijepodneva kada je zapuhao drugi front oluje.

Očekuje se da će se oluje nastaviti u srijedu, saopćio je Nacionalni centar za meteorologiju UAE.

Neka kopnena područja pustinjske zemlje zabilježila su više od 80 milimetara kiše, približavajući se godišnjem prosjeku od oko 100 mm.

Meteorološki odbor "pozvao je stanovnike da preduzmu sve mjere predostrožnosti... i da se klone područja poplava i akumulacije vode" u objavi na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Ukupno 17 dolaznih i odlaznih letova otkazano je tokom jutra, a tri su preusmjerena, navodi se u saopćenju Dubai Airportsa.

Bahrein su također pogodile jake kiše i poplave nakon što su ga tokom noći pogodile grmljavine i munje.

Oluje su se spustile na UAE, Bahrein i područja Katara nakon što su prešle preko Omana, gdje su izazvale smrtonosne poplave i ostavile desetine nasukanih.

Tijelo djeteta pronađeno je u utorak, čime je broj poginulih porastao na 18, a dvije osobe su nestale, saopćile su službe za vanredne situacije službenoj novinskoj agenciji Omana.

Devet školaraca i troje odraslih poginulo je kada su njihova vozila odnijele bujične poplave, javila je novinska agencija u nedjelju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!