[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-4ceb7dda6a00a49a1ae9d9d69b20bfbc.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/100x73\/l-4ceb7dda6a00a49a1ae9d9d69b20bfbc.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/16\/l-4ceb7dda6a00a49a1ae9d9d69b20bfbc.jpeg","size":"118.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Parlamentarna skupština danas glasa o izvješću kojim se preporuča članstvo Kosova u Vijeću Europe

Na sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u utorak održat će se rasprava o aplikaciji Kosova za Vijeće Europe a na temelju izvješća koje je sačinila izvjestiteljica za Kosovo Dora Bakoyannis.

Tom prigdom kosovska ministrica vanjskih poslova i dijaspore Donika Gërvalla kazala je da je dan glasovanja veliki korak prema članstvu, ali nije posljednji korak, jer posljednji korak zahtijeva i glas ministara vanjskih poslova.

Gërvalla drži da Kosovo treba ući u Vijeće Europe bez ikakvih dodatnih uvjeta te da tako treba tumačiti rezultat glasovanja koje je održano u Odboru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

"Parlamentarna skupština ima 46 država članica s ukupno 302 člana plus 306 zamjenika. Priznale su nas 34 zemlje, a 14 nije. Ako glasovanje bude uspješno, isto će izvješće biti proslijeđeno Odboru ministara koji će se održati 16. i 17. svibnja", kazao je član kosovskog izaslanstva Besnik Tahiri.

On je naglasio kako će cijeli proces glasovanja biti izazovan te dodao kako su neke zemlje, poput Španjolske, otvoreno govorile protiv članstva Kosova u Vijeću Europe.

Službeni Beograd odluku o prijemu Kosova u članstvo Vijeća Europe drži "skandaloznom" i "sramotnom", a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je da će inicijativa za prijem Kosova u VE proći na zasjedanju Parlamentarne skupštine VE.

Prema njegovim riječima, ako ne dođe do nekih pomjerana, "glavna bitka vodit će se 16. svibnja", kada bi se trebala održati sjednica Odbora ministara Vijeća Europe koji će dati konačnu riječ o tome hoće li će Kosovo postati članicom VE.

Odbor za politiku i demokraciju Vijeća Europe odobrio je 27. ožujka izvješće o Kosovu u kojem stoji da je ta zemlja ispunila uvjete za punopravno članstvo u Vijeću Europe.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!