[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-cbbdfdefc2ec49fee7e5fd35a23716e1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/100x73\/l-cbbdfdefc2ec49fee7e5fd35a23716e1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/23\/l-cbbdfdefc2ec49fee7e5fd35a23716e1.jpg","size":"64.77","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak u New Yorku stalne članice Ujedinjenih naroda da odbace predloženu rezoluciju o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u svibnju.

Vučić je na prijemu koji priređuje Stalna misija Srbije pri UN-u za stalne predstavnike država članica UN-a, ocijenio da će usvajanje rezolucije o Srebrenici produbiti jaz i dovesti do novih napetosti na zapadnom Balkanu i pozvao članice svjetske organizacije da glasaju protiv.

"Ne samo da ova rezolucija neće dovesti do mira i neće izliječiti rane iz prošlosti, ona će produbiti jaz između nacija i dovesti do novih tenzija na zapadnom Balkanu. Zbog toga mi tražimo da se ova rezolucija povuče, a ako ne bude tako pozivamo da članice glasaju protiv", rekao je Vučić, prenosi Hina. 

Naveo je da je proces pripreme nacrta rezolucije trajao šest mjeseci "u tajnosti", o čemu nitko u Srbiji nije informiran.

Vučić je dodao da je rezolucija pripremana i uz potpuno ignoriranje Srba u BiH te da je podijelila narode u zemlji.

Vučić je naglasio da Srbija dosljedno osuđuje "strašne zločine u Srebrenici", te da su to uradila i dvojica predsjednika Srbije - ranije Boris Tadić i on, podsjetivši  Srebrenicu i odajući počast žrtvama, dok je je 2010. Skupština Srbije usvojila deklaraciju kojom je osudila zločin u Srebrenici.

Vučić drži da je nacrt rezolucije usmjeren ka odgovornosti samo jedne strane.

Sjedinjene Države poručile su Srbiji u subotu, u povodu prijedloga rezolucije o genocidu u Srebrenici čije se usvajanje očekuje u UN-u, da je "neophodno suočavanje s istinom", u čemu će Washington partnerski pomoći Beogradu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!