[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/19\/l-b4c2aa5c0b6a23e4db7ad41927506529.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/19\/100x73\/l-b4c2aa5c0b6a23e4db7ad41927506529.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/19\/l-b4c2aa5c0b6a23e4db7ad41927506529.jpeg","size":"71.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Evropa je kontinent koji se najbrže zagrijava

 Evropa bi se trebala pripremiti za smrtonosnije vrućine izazvane klimatskim promjenama, navodi se u opširnom izvještaju u ponedjeljak, u kome se ističe da je kontinent koji se najbrže zagrijava bio prošle godine za oko 2,3 stepena Celziusa topliji nego u predindustrijskim vremenima.

 

Suša koja je desetkovala usjeve, rekordne temperature površine mora i topljenje glečera bez presedana među posljedicama su koje su navedene u izvještaju Svjetske meteorološke organizacije i Službe za klimatske promjene Copernicus Evropske unije.

Kontinent, koji se zagrijava dvostruko više od globalnog prosjeka od 1980-ih, prošle godine je doživio svoje najtoplije ljeto u istoriji, a zemlje među kojima su Francuska, Njemačka, Italija, Portugal, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo doživjele su najtopliju godinu dosad.

Svijet se u prosjeku zagrijao za skoro 1,2 stepeni Celziusa od sredine 1800-ih, što je izazvalo razorno djelovanje ekstremnih vremenskih prilika, uključujući intenzivnije toplotne valove, ozbiljnije suše u nekim područjima i oluje koje su pojačane porastom mora.

Najteže su pogođeni najugroženiji ljudi i najsiromašnije zemlje svijeta, koje su učinile malo da doprinesu smanjenju emisije fosilnih goriva koje podižu temperature.

Uticaji postaju, međutim, sve ozbiljniji širom svijeta, a regije na severnoj hemisferi i oko polova doživljavaju posebno brzo zagrijavanje.

- U Evropi su visoke temperature pogoršale teške i široko rasprostranjene uslove suše, podstakle nasilne šumske požare koji su doveli do drugog najvećeg spaljenog područja u istoriji i dovele do hiljada smrtnih slučajeva povezanih sa vrućinom – rekao je generalni sekretar WMO Petteri Taalas u izjavi objavljenoj uz izvještaj.

Temperature širom kontinenta porasle su za 1,5 stepeni Celziusa u 30 godina, od 1991. do 2021. godine, navodi se u izvještaju Stanje klime u Evropi 2022.

Zbog velikih vrućina prošle godine je preminulo više od 16.000 ljudi, navodi se u izvještaju, dok su poplave i oluje uzrokovale većinu od dvije milijarde dolara štete od vremenskih i klimatskih ekstrema.

- To se, nažalost, ne može smatrati jednokratnom pojavom ili neobičnošću klime - izjavio je direktor Copernica Carlo Buontempo.

- Naše trenutno razumijevanje klimatskog sistema i njegove evolucije obavještava nas da su ovakve vrste događaja dio obrasca koji će ekstreme toplotnog stresa učiniti češćim i intenzivnijim u cikompletnoj regiji – dodao je on, prenosi AFP.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!