[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/nakon-investicije.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/100x73\/nakon-investicije.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/nakon-investicije.jpg","size":"193.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/prije-investicije.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/100x73\/prije-investicije.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/prije-investicije.jpg","size":"194.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}},{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/nakon-investicije_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/100x73\/nakon-investicije_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/06\/15\/nakon-investicije_1.jpg","size":"193.07","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

OTVORENO PISMO Eko BiH mreže ambasadorima Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Norveške

Uime pet ekoloških mreža koje okupljaju praktično sve ekološke organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini, Eko mreža je uputila Otvoreno pismo ambasadorima Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Norveške koji su prošle sedmice otvoreno podržali rudnik kompanije Adriatic Metals u Varešu. Kažu da ih je na ovaj korak  navela činjenica da je njihova posjeta upriličena upravo nakon građanskog prosvjeda protiv rudnika koji je održan u Kaknju, te nakon javnih istupa protiv otvaranja sličnog rudnika na Ozrenu. O detaljima njihove posjete možete vidjeti na Facebook stranici kompanije ali i ambasada...  Pismo prenosimo u cjelosti:

"Poštovana gospodo,

u ime brojnih organizacija civilnog društva, neformalnih grupa i aktivista okupljenih u pet ekoloških mreža u Bosni i Hercegovini izražavamo našu duboku zabrinutost i razočarenje zbog nedavne posjete i podrške koju ste pružili aktivnostima rudnika kompanije Adriatic Metals u Varešu. Posebno razočarava činjenica da je Vaša posjeta upriličena neposredno nakon građanskog protesta u Kaknju, 3.6.2023. godine, tokom kojeg je jasno upozoreno da navedeni rudnik ugrožava vodozaštitne zone i slivove rijeka koje opskrbljuju građanke i građane Kaknja pitkom vodom. Vaša posjeta je uslijedila i nakon građanskih istupa protiv odluke Skupštine Grada Doboj da dopusti geološka istraživanja na svome teritoriju, što je samo prvi korak ka otvaranju rudnika iste ili slične kompanije na planini Ozren.

Kako onda protumačiti Vašu podršku rudniku unatoč građanskim protestima i upozorenjima koja su prenijeli brojni mediji? Nije li vaša posjeta direktna poruka svim ekološkim organizacijama, grupama i aktivistima, kao i zabrinutim građankama i građanima, da ne smiju dirati “Vašu investiciju”? Dodatno, kako protumačiti Vašu posjetu "investiciji" koja je predmet istrage domaćih i međunarodnih službi zbog sumnji u brojne nepravilnosti, nastalih odlukama političkih struktura koje upravo Vi u Vašim izjavama često nazivate korumpiranim? S druge strane, mi, ekološki aktivisti, već desetljećima se grčevito borimo s tim istim vlastima da vrijedna prirodna područja proglase zaštićenim. Stoga, dopustite nam da Vas upoznamo s nekim izuzetno važnim činjenicama.

Rudnik u Varešu je dobrim dijelom izgrađen na lokalitetu koji je planiran kao zaštićeno područje prirode prema stručnom elaboratu Općine Kakanj iz 2013. godine. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se i jedno od rijetkih preostalih prašumskih staništa u Evropi, prašuma Trstionica, planirana kao zaštićeno područje najvišeg nivoa prema Prostornom planu i Strategiji razvoja Zeničko-dobojskog kantona. Istovremeno, prema prostornom planu Republike Srpske, za planinu Ozren je planirana zaštita u rangu nacionalnog parka. Ozrenski vrh Gostilj je prošle godine proglašen kao zaštićeno stanište trave ive, čije je branje na ovom lokalitetu uvršteno u Listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Moguće je da niste bili upoznati s ovim činjenicama, kao i da niste svjesni da Bosna i Hercegovina ima samo 3% zaštićenih područja prirode. Međutim, sigurno znate da rudnici trajno devastiraju prirodu, biodiverzitet i životnu sredinu općenito.  Stoga Vas molimo da nas ne ubjeđujete kako su “iskopaj i odnesi investicije” naša budućnost i da su “investitori” kako kažete “posvećeni našoj zemlji, sigurnosti, održivosti”… Još nismo toliko osiromašeni, barem duhom, da su nam „jame“ postale "slamke spasa". Mi jako dobro znamo da naša budućnost nije u krčenju šuma i raskopavanju planina, nego u Evropskoj uniji koja stavlja zaštitu prirode i očuvanje biološke raznolikosti na prvo mjesto.

Stoga vas otvoreno pitamo: Je li Vaša podrška ovakvim “investicijama” Vaš osobni, ili stav država koje predstavljate? Molimo vas da za direktan odgovor, bez okolišanja, jer nam je namjera isto pitanje postaviti i vladama država iz kojih dolazite, kao i tijelima Evropske unije u Briselu.

Jako je važno da saznamo podržavaju li Vaše države "investicije" koje će trajno uništiti jedino što nam je preostalo u Bosni i Hercegovini, a što mi sami nismo uspjeli uništiti ratom - našu prelijepu prirodu. Oprostite nam, al želimo jasno znati ko su nam pravi prijatelji, a ko su zapravo najobičniji kolonizatori kojima je jedini cilj izrabljivanje prirodnih i kulturnih bogatstava Bosne i Hercegovine. Stoga, ako želite dobro ovoj zemlji i njenim ljudima, ljubazno Vas molimo da nas prestanete omalovažavati promocijom ovakvih i sličnih "investicija" te da putem saopštenja za javnost nedvosmisleno podržite napore građanki i građana u zaštiti životne sredine radi održivog prosperiteta i zarad budućih pokoljenja!", piše u otvorenom pismu  Eko mreža.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!