[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/23\/l-72e4e6ebda250bb3a8e2d1cfaa6f2f5d.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/23\/100x73\/l-72e4e6ebda250bb3a8e2d1cfaa6f2f5d.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/08\/23\/l-72e4e6ebda250bb3a8e2d1cfaa6f2f5d.jpg","size":"93.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

Edukacija za pčelare i voćare u Goraždu o zaštiti pčela prilikom tretmana prskanja voća

Udruženje uzgajivača medonosnog, aromatičnog i ljekovitog bilja  "Facelija" Goražde danas je organiziralo savjetovanje o temi "Zaštita pčela i drugih korisnih insekata prilikom tretmana prskanja voća".

Predsjednik udruženja Rehad Deljo pojašnjava da je riječ je o prvoj edukaciji ove vrste, koja će se nastojati organizirati i ubuduće.

- U suštini su i pčelari i voćari jedna kategorija, poljopriredni proizvođači, ljubitelji prirode i njihova je obaveza da štite ono od čega žive i ono što stvaraju, a tretman zaštite voća ne bi smio ugrožavati pčele i druge korisne insekte. Ovom prilikom donijet ćemo i određene zaključke da se značajnije uključe i institucije, inspekcijske službe i drugi akteri, koji su odgovorni u ovoj sferi jer ne može se to prepustiti slučaju - naglašava Deljo.

O potrebi zaštite pčela dovoljno svjedoči njihova uloga u eko sistemu koja je od presudnog značaja a ništa manje važna nisu ni ljekovita svojstva  pčelinjih proizvoda, naglašavaju današnji predavači.

- Voćari i pčelari imaju simbiozu koja kaže da nema proizvodnje bez pčelarstva, a pčelarstva bez pčele, jer proizvodnja hrane zavisi od oprašivanja samih pčela od kojih dolazi 80 posto oprašivanja. Naravno, tu su i proizvodi koje ona donosi,  med, vosak, koji se prerađuju u raznim drugi industrijama, naravno pčela je važna i kod zaštite šuma i oprašivanja livada, jer da nema nje, sve bi to nestalo - kazao je jedan od predavača Kenan Kanlić.

Predavač Harun Kurtagić iz Zavoda za poljoprivredu FBiH naglašava da oduvijek čovječanstvo zna za ljekovita svojstva meda, ali se ne istražuju hemijske supstance koje su dar prirode.

- To je ekstrakt iz prirode i biljke su proizvođači tih ljekovitih supstanci koje dolaze u med, a pčela jednostavno ima ulogu da to pokupi, ekstrahira i koncertrira u košnici i da nam pokloni. O zaštiti pčela nedovoljno vodimo računa jer veća je briga o našoj zaštiti a sekundarno je briga za pčele. Međutim, bez pčela nema ni našeg zdravlja ni opstanka i u tom pravcu se više može učiniti na jačanju svijesti i edukacijama šire populacije o  značaju pčela - istakao je Kurtagić.  

Naglašeno je da je i današnja edukacija upravo doprinos podizanju svijesti o važnosti zaštite pčela i drugih insekata, a okončana je dodjelom priznanja Saveza pčelara FBiH zaslužnim za razvoj pčelarstva.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!