[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/l-00a4690e98a6f0bfaa8d45e204d73f67.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/100x73\/l-00a4690e98a6f0bfaa8d45e204d73f67.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/05\/30\/l-00a4690e98a6f0bfaa8d45e204d73f67.jpeg","size":"89.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Edukacija u bh. pravosuđu jedan od posebnih izazova

Edukacija u pravosuđu je jedan od gorućih problema, zato što se pojavljuju stalno novi izazovi, što se nakon nekoliko godina edukacije i učenja pojavljuje nešto novo što podrazumijeva već učene ljude podučavati novom – izjavio je direktor Centra za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH Arben Murtezić.

To predstavlja poseban izazov, kazao je Murtezić, te se u tom smislu moraju prilagoditi i modernizirati.

- Kada kažem modernizirati mislim na puno više praktičnog rada i što je vrlo važno navesti, izaći iz onog striktno pravničkog obrazovanja i uvesti malo i tzv. sudijske vještine - kazao je Murtezić.

Te vještine bi doprinijele da postupci budu kraći i ekonomičniji.

Ova tema bila je u fokusu i regionalnog okruglog stola na temu "Pravnička didaktika za efikasnu edukaciju i Izazovi i perspektive u obuci pravnih profesionalaca, prijedlozi za poboljšanje i modernizaciju programa obuke“, koji su danas organizirali Centar za edukaciju sudija i tužilaca u Federaciji BiH i Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ).

U cilju približavanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, Savezna Republika Nemačka, između ostalog, kroz aktivnosti IRZ, pruža podršku Bosni i Hercegovini u reformi pravnog sistema.

Ovim skupom, kako je rečeno, prvi put se predstavlja niz tema kao što su pravnička didaktika kao metod monitoringa i evaluacije u modernizaciji obuka, zatim, razgovarati i razmijeniti mišljenja eminentnih stručnjaka u smislu novih perspektiva u obuci, te prijedloga ka modernizaciji metoda obuke pravnih profesionalaca i nosilaca pravosudnjih funkcija.

Učesnici skupa su predstavnici pravosudnih akademija i centara za obuku pravosuđa zemalja u regionu, te domaći nosioci pravosudnih funkcija.

Advokat i rukovodilac sektora u IRZ Stefan Purner kazao je da je preporuka za pavnike i tužioce u BiH da budu funkcionalniji jer je to jedna od preduslova za članstvo u Evropskoj uniji.

- Kada govorimo o greškama u vođenju procesa, to je netransparentnost. Procesi moraju biti transparentni, samim tim neće ni trajati dugo - istakao  je Purner.

Mišljenja je da bi time i građani bili zadovoljni.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!