[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/27\/kawasaki-c44c-e1588055445486.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/27\/100x73\/kawasaki-c44c-e1588055445486.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/27\/kawasaki-c44c-e1588055445486.jpg","size":"68.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Dva slučaja u Srbiji: Prijeti li Kawasaki sindrom djeci u BiH?

Dok većina evropskih država postepeno stavlja pod kontrolu prvi val koronavirusa sa druge strane Atlantika stigle su vijesti koje su naročito uznemirile roditelje djece mlađeg uzrasta. Naime, Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti potvrdili su vezu između rijetkog i potencijalno smrtonosnog oboljenja sličnog Kawasakijevom sindromu i Covida-19. Nakon te objave, i iz nekoliko evropskih zemalja podjelili su slična saznanja.  Prošle sedmice i u susjednoj Srbiji su prijavljena dva slučaja.

Dr. Amra JunuzovićKaljić pedijatrica u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo za portal Startbih.ba navodi kako su dva pomenuta slučaja u susjednoj Srbiji uistinu neobični, prije svega zbog uzrasta oboljelih, ali ističe kako nauka nije dokazala direktnu vezu između koronavirusa i kawasaki sindroma.

webpnet-resizeimage.jpg

Kawasaki sindrom je upalna bolest čiji konkretan uzrok ne znamo, ali je vrlo opasan jer može izazvati niz komplikacija. Učestaliji je kod predškolske djece, a počinje i razvija se kao inflamatorna, upalna bolest. Za sindrom je karakteristična temperatura od 39 °C i viša koja traje nekoliko dana. Tokom upalnog procesa mogu se primjetiti zacrvenjene oči, zažareno grlo i otečen jezik. Upalni simptomi su izrazito naglašeni u prvoj fazi. U kliničkoj slici se zapažaju i otečeni limfni čvorovi kao i osip koji može biti vrlo blag i nezametljiv. Također može doći ljuštenja kože na danovima i stopalima – pojašnjava dr. Junuzović – Kaljić te dodaje da je najvažnije prepoznati simptome i početi sa liječenjem jer se kaže bolest može izlječiti.

-Ono što je najveći rizik su komplikacije. One se dešavaju najčešće na srcu upravo iz razloga što kod ovog sindroma dolazi do upale arterijskoga zida, malih krvnih sudova, koji oslabe uslijed upale. Najopasnije je kada te upale zahvate arterije koje snabdjevaju srce odnosno koronarne arterije. To je najveći rizik, a to se pretragama može definirati i preduprijediti veći rizik po život djeteta. U mojoj praksi koja traje više od tri decenije, imala sam samo dva slučaja kawasaki sindroma koji su liječeni na Pedijatrijskoj klinici KCUS. Izlječeni su bez posljedica – kaže ona.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!