[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/24\/211124-dodik-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/24\/100x73\/211124-dodik-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/24\/211124-dodik-markica.jpg","size":"82.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dodik: Postići dogovor da imovina pripada entitetima

Ostvarivanje napretka na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji te potreba da se dođe do dogovora o deeskalaciji stanja u BiH bile su osnovne tema današnjeg susreta članova Predsjedništva BiH s evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenje Oliverom Várhelyijem, koji boravi u posjeti BiH.

Kazao je novinarima u Sarajevu član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, dodajući da je ponovljen stav da se BiH nalazi u najvećoj političkoj krizi od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali Dodik tvrdi da je BiH u stalnoj krizi od Dejtona.

- Sada se pokušava napraviti uporište za neustavne odluke Ustavnog suda BiH poput presude o državnoj imovini koja je ranije presuđena ili dogovorena u Ustavu BiH. To nije nadležnost BiH - dodaje Dodik.

Njegov prijedlog je da dva bh. entiteta i Brčko Distrikt naprave sporazum o imovini gdje će priznati da imovina koja se nalazi na prostotu entiteta pripada entitetima i da u tom pogledu imovina utvrđena sukcesijom bivše Jugoslavije koja se nalazi na prostoru drugih zemalja pripadne državi BiH.

Također, predlaže da entiteti mogu dozvoliti državi korištenje imovine ukoliko to njima treba, a kada su u pitanju Oružane snage BiH oformljene dogovorom dva entiteta, Dodik predlaže da one budu smanjene za pola u sastavu i troškovima.

S druge strane, Dodik kaže da je Várhelyi naglasio potrebu očuvanja mira i stabilnosti što je za njega razumno jer tvrdi da iz Republike Srpske nikada nisu ni pozivali na neku vrstu rata.

- Pristup komesara je bio jasan i korektan u smislu da se nastavi s evropskim putem i da se pređe u operativnu fazu vezanu za Investicioni plan. Rekao sam da ćemo mi podržati svaku odluku koja znači realizaciju projekata jer je netačno da su državne institucije u blokadi - kaže Dodik.

Tvrdi da je Predsjedništvo BiH donijelo svaku odluku, ali je o njoj svoj konačan stav dala Narodna skupština Republike Srpske.

Ipak, iako se sjednice državnih institucija (Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, oba doma Parlamentarne skupštine BiH) zakazuju njima ne prisustvuju predstavnici bh. entiteta Republika Srpska ili glasaju protiv svih predloženih tačaka dnevnog reda zbog čega su sve odluke na čekanju, uključujući one koje se tiču evropskog puta BiH.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!