[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-0fbb95fa6914904efb043b459c7c5351.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/100x73\/l-0fbb95fa6914904efb043b459c7c5351.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/18\/l-0fbb95fa6914904efb043b459c7c5351.jpg","size":"79.91","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Delić razgovarao s Macdonald o pristupanju Federacije Globalnom akceleratoru

 Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je sastanak s delegacijom UN-a u BiH predvođenom rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald, a glavna tema razgovora bila je Globalni akcelerator za zapošljavanje i socijalnu zaštitu za pravedne tranzicije koji je pokrenuo Generalni sekretar UN-a u septembru 2021. godine. 

Razgovarano je o Akceleratoru, potrebi pristupanja BiH, odnosno njenih entiteta, kao i procedurama koje slijede ukoliko se BiH opredijeli pristupiti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike. 

Kako je istaknuto tokom sastanka, Akcelerator ima za cilj promovisanje ekonomija bogatih poslovima, ekoloških, tehnoloških i društvenih tranzicija ka održivijim i inkluzivnijim ekonomijama i društvima. Tri ključna područja podrške u okviru Akceleratora su razvoj integrisanih i koordiniranih politika zapošljavanja i socijalne politike, uspostavljanje nacionalnih okvira finansiranja, te unapređenje multilateralne saradnje u oblasti rada i socijalne zaštite. 

Globalni cilj je povećati nivo i koordinaciju napora multilateralnog sistema kako bi se pomoglo zemljama da stvore najmanje 400 miliona pristojnih radnih mjesta i prošire pokrivenost socijalnom zaštitom na četiri milijarde ljudi. 

Proces za postajanje "zemljom tragačem" u Globalnom akceleratoru zahtijeva jačanje oblasti socijalne zaštite i povećanje broja radnih mjesta, međusektorsku saradnju i najviši nivo političkog opredjeljenja. 

Proces zahtjeva blisku saradnju vlada na nacionalnom nivou sa UN-om, uz podršku različitih sudionika kako bi se osiguralo ostvarenje ciljeva Globalnog akceleratora za zapošljavanje i socijalnu zaštitu za pravedne tranzicije.

Ministar Delić naglasio je opredijeljenost Ministarstva da Federacija aplicira u članstvo Globalnog akceleratora, te da će pratiti daljnje korake na tom putu, a odnose se na uključivanje i drugih resornih ministarstava, te saglasnost Vlade FBiH. 

Najavljeno je da se prvi koraci u tom smjeru očekuju krajem maja ove godine, a do tada će ministarstvo odrediti svoje prioritete u skladu sa strateškim dokumentim ministarstva, prvenstveno sa Strategijom zapošljavanja i Strategijom razvoja socijalne i dječije zaštite u FBiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!