[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/05\/jagorcevina.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/05\/100x73\/jagorcevina.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/05\/jagorcevina.jpg","size":"99.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Reportaža

Danas nas "udara" treće i posljednje džemre

Prema narodnom vjerovanju, danas, 5. marta, “udara” treće i posljednje džemre. Džemre je, za one koji to ne znaju, turska riječ i označava zračni talas ili zračnu struju koja vodi ka postepenom popuštanju mraza i studeni u rano proljeće.

Džemre, govore naši stari, udara ili puca.

Prema narodnom predanju, kad “pukne” prvo džemre vraća se život u prirodu, dolaze prvi pupoljci, i vide se prve naznake visibaba i ljubičica. Dodajmo da je prvo džemre “udarilo” 19. februara i donijelo je prvi znak proljeća.

Tri su džemreta, kažu.

Prvo “udari u havu” (hava – zrak na turskom) 19. februara i tu već počinje otopljenje zraka – tj, nema više velikih minusa, pričaju naše nane, bake i djedovi.

Sedam dana kasnije, 26. februara, džemre udara u vodu, koja se ne može više mrznuti.

Posljednje, treće džemre, u zemlju “puca” 5. marta. Tada, prema predajama, počinje otopljenje zemlje, na kojoj se od tada može sjediti.

Nakon džemreta počinju babine huke koje, prema predanju, traju “od pola devete do po desete”  sedmice poslije Božića (10-17. mart). Za vrijeme Babinih huka, u jednom danu se više puta izmijeni sunce, kiša, snijeg, pa kiša i snijeg zajedno i tako po cijeli dan dok traju, a sve je to praćeno jakim vjetrom. To je vrijeme kada se proljeće bori sa zimom.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!