[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-b58d222c46e9857f5bbe8019d67f83b4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/100x73\/l-b58d222c46e9857f5bbe8019d67f83b4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/05\/27\/l-b58d222c46e9857f5bbe8019d67f83b4.jpg","size":"73.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / BiH

Članovi Predsjedništva BiH s ministricom vanjskih poslova Velike Britanije Elizabeth Truss

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i članovi Predsjedništva BiH Milorad Dodik i Željko Komšić primili ministricu vanjskih poslova UK Velike Britanije i Sjeverne Irske Elizabeth Truss

 

Članovi Predsjedništva BiH su razgovarali s ministricom Truss o ukupnim bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva. Tema razgovora je bila aktuelna politička situacija u Bosni i Hercegovini, regiji zapadnog Balkana, kao i ostatku Evrope. Sva tri člana Predsjedništva BiH iznijela su svoje viđenje situacije u BiH, ali i ulogu Velike Britanije u BiH.

 

Ministrica Truss je naglasila predanost Ujedinjenog Kraljevstva miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i zapadnom Balkanu. U cilju unapređenja sigurnosnog i ekonomskog partnerstva s Bosnom i Hercegovinom i zemljama regije, ministrica Truss najavila je, u saradnji s partnerima, mobiliziranje investicija u regiju. Ovim investicijama planira se ojačati partnerski odnos i dati podrška stabilnosti i prosperitetu Bosne i Hercegovine, kao i cijele regije. Ovo se posebno odnosi na jačanje infrastrukture i energetskog sektora. Kao dio stalne predanosti napretku i miru u regiji, Vlada UK je imenovala sir Stuarta Peacha, koji je već boravio u posjeti BiH, za posebnog izaslanika za zapadni Balkan.

Članovi Predsjedništva BiH su istakli značaj investiranja u Bosnu i Hercegovinu, koje doprinosi jačanju ekonomskog sektora, kao ključnog faktora u izgradnji prosperitetne budućnosti u zemlji, i u tom kontekstu izrazili zahvalnost Vladi UK, na najavljenim investicijama, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!