[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/20\/200221-cetkarstvo-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/20\/100x73\/200221-cetkarstvo-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/20\/200221-cetkarstvo-markica.jpg","size":"47.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

Četkarski zanat može se vidjeti još samo u radionici Remzije Balagića (VIDEO)

Proces izrade četke na tradicionalan način može se vidjeti samo još u radionici Remzije Balagića na Baščaršiji u Sarajevu.

On je posljednji četkar u Bosni i Hercegovini, a jedan od četiri ili pet u regionu.

- Ja sam posljednji, a kako sada stvari stoje vjerovatno ću biti i zadnji - kazao je Balagić Feni navodeći da su se njegova djeca odlučila za druge poslove, iako bi voljeli da zanat ostane u porodičnoj tradiciji.

Balagić je voljan naučiti svakoga ko je zainteresiran za ovaj posao, a to je predlagao, pored ostalih, umjetničkim školama i zanatskim udruženjima.

- Sretan bi bio kad bi u BiH bilo deset četkara, ovo je zanimljiv posao, ali niko se još ne prijavljuje da nauči - rekao je Balagić.   

Kaže da su karakteristike ovog zanata kvaliteta i dugotrajnost, naglašavajući da četke iz njegove radionice mogu trajati po pola vijeka. U njegovoj radionici napravljene su četke koje je koristio poznati sarajevski čistač obuće Husein Hasani, zvani Čika Mišo.

Te četke je, nakon 30 godina korištenja, naslijedio njegov sin.

- Profesionalna četka za glancanje cipela može trajati 50 godina. Četka glancerica se pravi od konjskog repa ili grive, ili miksa, zavisno je li cipela lakirana ili je obična koža - ističe Balagić pojašnjavajući proces izrade četke.

Kaže da su nekada bili uvezani stolari i četkari, tako su stolari pravili tijelo četke, a četkari na toj osnovi nastavljali svoj zanat.

Sada cjelokupan proces izrade četke Balagić radi sam.  

- Četke pravim onako kako su pravljene prije stotinu godina i više. Od konjske dlake, svinjske, goveđe, dlake od jazavca, kune, kamile - istakao je Balagić navodeći da mu za izradu jedne četke, od početka do kraja, treba jedan dan. 

Remzija Balagić radionicu je naslijedio od oca Age, 1995. godine, od koga je i naučio zanat, a njegov otac učenik je četkara Jahila Fincija.

Prva adresa radionice Balagića bila je u Bezistanu, nakon čega su preselili u Titovu ulicu, a sada su u Čizmedžiluku na broju 22.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!