[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/fudbal-7.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/100x73\/fudbal-7.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/03\/fudbal-7.jpg","size":"63.18","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

Škola fudbala Respekt je za svu djecu

Škola fudbala „Respekt“ je škola za sve! Nema razlike, diskriminacije prema bilo kojem djetetu koje je dio te divne i jedinstvene priče. Ne upotrebljavaju riječ inkluzija već prihvaćenost. Članarine se ne plaćaju – jer sport je mjesto spajanja i druženja. Oprema je za sve ista, nema nikakve razlike i u tome prednjače naspram mnogih drugih sportskih kolektiva u BiH ali i u svijetu.

Slogani kojima se vodi „Respekt“  su drugačiji od ostalih, a to su: Fudbal za sve i Živjeti za druge nije samo zakon dužnosti već i zakon sreće.

Škola fudbala Respekt je nastala 2014. i bila je samo lijepa ideja, koja se pretvorila u jedinstvenu javu. O ŠF “Respekt” govorio je i njen direktor i osnivač, Emir Hujdur.

 

- Škola fudbala Respket je nastala 2014. godine kao želja da svako dijete ima pravo i mogućnost u skladu sa Konvecijom o pravima djeteta,  da se bavi sportom- te je dodao - Ono što je bitno da smo otvorili školu za svu djecu bez obzrian a njihove psiho-fizičke sposobnosti. Dolaze djeca iz marginaliziranih grupa i ona „tipična“.- 

Vrlo značajno je i to, što roditelji, čija djece žele da se bave fudbalom, nemaju nikakvih finansijkih opterećenja.

- Za svu djecu je učešće u trenažnim aktivnostima i bilo čemu što je ŠF „Respekt“ radila besplatno, nema članarina niti bilo kakvog finansijkog opterećenja za roditelje- kazao je Hujdur.

Prva poteškoća je bila privući svu djecu, da rade i druže se zajedno, a kako smatra, to je zbog predrasuda koje imaju roditelji, pa te iste predrasude, prebacuju na djecu.

- Ono što je bila prva poteškoća, s obzirom da smo krenuli iz centra Vladimir Nazor, jeste taj, da smo imali problem sa manjim brojem tipične djece. Najveći problem je u nama odraslima koji imamo predrasude, te mi te svoje predrasude prebacujemo na djecu i onda djeca dolaze u tešku situaciju da se upoznaju sa različitim- rekao je direktor ŠF Respekt.

Nakon što su uočili šta je problem, uključili su svoju djecu kako bi i drugi roditlji, vođeni njihovim primjerom, ostvarili želju svoje djece da to isto učine.

- Kada smo primijetili, uključili smo svoju djecu i na taj način smo počeli privlačiti ostalu djecu i dobili smo ono što smo htjeli, a to je da djeca bez ijednog vida diskriminacije budu uključena u iste aktivnosti.-

Nedavno je izašao i dokumentarac na Al Jazeeri Balkan pod nazivom „Respekt“. O tom dokumentarcu, Emir je kazao:

- To je ono što Respekt jeste. To je društvo u kojem sam ja odrastao, za razliku od današnjeg vremena kada je puno veća diskriminacija, prvenstveno od socijalnog statusa, a da ne govorim o statusima raznih mogućnosti i diskriminacije koje mi vrlo često srećemo u svakom polju života.-

Osim omladinskih kategorija, ŠF Respekt ima i dvije seniorske ekipe, naravno – mušku i žensku.

 

- Mi smo, s obzirom da je ŠF Respeket, odnsono od ŠF Respeket, današnjim danom, nastao je ŽFK Respket, koji se takmiči u Prvoj ligi Federacije BiH, a imamo i muški seniorski tim koji se takmiči u Kantonalnoj ligi u organizaciji Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo.-

Ponosno ističe, kako je Sarajevo ali i BiH jedinstvena po ovome, ali i mnogo čemu drugome, samo da ne pridajemo veliku pažnju. Istakao je i to, da je ŠF Respeket dobitnik mnogih nagrada i priznanja, pa čak i onih od UEFE, sa kojima se ne može, gotovo niko, pohvaliti.

- Mi smo jedina organizacija. Naš grad, kao što u dokumentarcu kažu: „Ovaj grad, ova država ima nešto što nema niko u svijetu“. Mi smo jedini u svijetu koji smo uspjeli i koji radimo to što radimo, a prvi smo u BiH koji smo donijeli nagradu UEFA, odnosno UEFA Fondacije za djecu. Mi smo i „Šampioni inkluzije“, nagradu koju su nam dodijelili UNICEF BiH i Delegacija Evropske unije u BiH, zatim smo dobili Certifikat Američke ambasade za sve ono što radimo pozitivno za razvoj demokratskog društva. Imamo i nagradu od Sportskog saveza BiH, te zahvalnicu Općine Novi Grad- ponosno je istakao Emir.

Mlađe kategorije i seniori, nije ni bitno, u svakom slučaju sva djeca učestvuju i sva djeca se takmiče.

- Prvi smo u svijetu koji imamo i mlađe i seniore, jer smo htjeli sve ovo što radimo sa mlađim da prenesemo i na seniore. Prvi smo na svijetu, isto tako, jer smo  u prvoj našoj utakmici imali momka sa down sindromom koji je bio službeni predstavnik ekipe na klupi, dakle, bio je dio tima- te je nastavio - A već u sljedećoj utakmici smo imali jednog dječaka sa down sindromom kao predstavnika, a ovaj koji je prije toga bio predstavnik bio je na klupi za rezervne igrače sa mogućnošću ulaska u igru.- naglasio je Emir.  

Kao dokaz da je sport mjesto za sve, odnosno da je to mjesto u kojem ne smije biti diskriminacije potvrđuje i to da svako može postići pogodak.

- Imali smo dječaka sa elementima autizma koji je u prvenstvu postigao i jedan go- radosno je to rekao Hujdur.

Direktor i osnivač ŠF “Respekt”, Emir Hujdur je kazao kako u Respektu trenutno trenira od 180 do 200 djece, sa raznim životnim pričama – ali je najbitnije da su sva ona jednaka.

- Trenutno imamo oko 180 do 200 članova. Imamo sve kategorije i u svakoj kategoriji imamo različito. To znači od 4,5 godine do 25, sa tim da imamo dvojicu starijih igrača u muškoj selekciji gdje nam je trenutno bilo potrebno iskustvo zbog nekih drugih stvari, pošto su kod nas djeca mlada- kazao je te dodao da - Od starijih, tu je Mirza Rizvanović koji je igrač Sarajeva i Zrinjskog, koji je bio uspješan momak i Jasmin Ligata, i oni pomažu u edukaciji ovih momaka.-

 

Planovi su veliki – ali ne zbog nekog dobitka, već zbog želje da se što više dječaka i djevojčica uključi u sport i da se ravnopravno takmiče i treniraju sa svima.

- U kompletnoj našoj školi, klubu, koji uskoro treba da preraste u akademiju, mi želimo da našoj djeci pružimo mogućnost napretka. Imamo talentovane djece, kako djevojčica tako i dječaka.- rekao je Hujdur i kazao je kako se upravo njima treba ukazati prilika.

Zaključuje kako namjeravju ozbiljno da napreduju i da imaju jednu zanimljivu strategiju razvoja.

- Vrlo ozbiljno planiramo da napredujemo, za razliku od nekih klubova koji su finansijski stabilniji od nas, jer mi nismo baš stabilni upravo zbog članarina i slično- te je kazao kako imaju i - Strategiju Respekta i sadrži se u strategiji koju mi zovemo 4T: tolerancija, titula, talenti i turizam. To su stvari koje idu u budućnost- završava Hujdur.

Dokumentarac o Školi fudbala Respekt možete pogledati na Al Jazeera Balkan.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!