[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/27\/aljosa-campara3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/27\/100x73\/aljosa-campara3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/27\/aljosa-campara3.jpg","size":"54.10","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Čampara za Start: Sarajevo je avangarda, a SDA čeka loša budućnost

Aljoša Čampara, zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo i ministar unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine za portal Startbih.ba komentarisao je trenutna politička dešavanja u BiH i Kantonu Sarajevo, ali i dešavanja u SDA.

Ubjedljiva pobjeda Četvorke u Kantonu Sarajevo. Šta sada?

Pa jeste naravno, Četvorka je odnijela pobjedu. Postoji parlamentarna, komotna većina. Sada slijeda faza implementacije uspostave nove Vlade sa novim programima, ciljevima i sa novom politikom, i sa svim onim što građani očekuju.
 

Za sada ne djeluje da je SDA izvukla neke pouke iz ovog poraza. Ima li SDA budućnost?

Ako nastave ovako, mislim da im je loša budućnost. Ne vidim da će se nešto posebno promijeniti, jer ljudi nisu uopće svjesni šta su uradili, a mi smo na to upozoravali. Pazite vi kad dođete u situaciju da vam predsjednik stranke govori i brani četiri neodbranjive stvari, kao što je afera „Asim“, afera „Respiratori“, zdravstveni sistem, afera „Diploma“. Kada vam predsjednik jedne stranke kaže „neka mu dokažu da nema diplomu, o čemu ćemo mi pričati“. Možete li misliti situaciju u 21. vijeku, da vam neko kaže „nek dokažu da nema diplomu“. Praktično, to znači sutra dođete na konkurs i onda kažete, ja imam diplomu, neću da vam je pokažem, zaposlite me, a vi me kasnije ganjajte i dokazujte imam li ja diplomu ili nemam. To je stvarno apsurd, ja nemam riječi.

Edhem Bičakčić se nakon izbora oglasio sa četiri preporuke za predsjednika SDA. Nekoliko dana kasnije za portal Start je kazao da su nakon toga oglasili mnogi, ali ne i onaj koje trebao?

Obično to tako bude.

Kakva je Vaša politička budućnost?

Nisam još donio odluku. Ja mislim da to nije bitno, pojedinci nisu ovdje važni, ovdje su važne politike. Ja mislim da ni stranke više nisu važne, nemamo mi nekih posebnih ideoloških stranačkih razlika. Mislim da ovdje postoje samo dva koncepta: Koncept moderne države koja će se boriti protiv korupcije i koja će biti za vladavinu prava i vladavinu zakona i zemlja koja će krenuti ka euro-atlanskim integracijama. Imamo i ovaj drugi koncept, stranačkih država, privatiziranja institucija, nepotizma, ne gledanje stvarih onakih kakve jesu nego guranje stvari pod tepih, neke stalne priče oko ugroženosti, dizanja tenzija. To su ta dva koncepta.Mislim da su se građani opredijelili upravo za ovaj prvi koncept, to su i rezultati izbora pokazali.

Da li su rezultati lokalnih izbora, pogotovo u Kantonu Sarajevo, samo najava političkog zaokreta koji nas tek očekuje?

Mislim da je Sarajevo uvijek bila neka avangarda. Sarajevo je centar Bosne i Hercegovine. Sarajevo je i univerzitetski, administrativni, privredni, kulturni i historijski centar. Ovdje je najveća prisutnost i medija, nevladinih i vladinih organizacija. Ipak je Sarajevo centar BiH, glavni grad, ovdje se kreiraju i politike, odavde idu silnice prema unutrašnjosti zemlje, mislim da je ovo jedan veliki korak, odnosno da je ovo jedna poruka koja će se prenositi i u druge dijelove BiH. Na kraju krajeva, kada pogledate i druge dijelove BiH vidite otprilike kakav je trend. SDA ni u jednom većem centru nije osvojila vlast. Krenite od Bihaća, Cazina, Zenice, Tuzle, Travnika, Goražda, Sarajeva, Hercegovine... Samo je još Konjic ostao jer nije bilo nekih protukandidata. To je ogroman gubitak koji je SDA doživjela zahvaljujući svojim politikama i svojoj tvrdoglavosti.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!