[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/park-front.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/100x73\/park-front.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/18\/park-front.jpg","size":"49.24","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Buybook nova zbirka poezije Johna Freemana 'Park'

Izdavačka kuća Buybook obavještava da je u prodaji nova zbirka poezije Johna Freemana pod nazivom "Park". Knjiga je ukrašena bogatim ilustracijama koje potpisuje Aleksandra Nina Knežević, a s engleskog ju je prevela Irena Žlof.

John Freeman američki je pisac i književni kritičar. Freeman je osnivač i urednik novog polugodišnjeg književnog časopisa Freeman’s i autor The Tyranny of E-mail: The Four-Thousand Year Journey to Your Inbox,How to Read a Novelist, te zbirke pjesama "Mape". Urednik je knjige Tales of Two Cities: The Best and Worst of Times in Today's New York. Bio je urednik Grante, časopisa novih književnih glasova, predsjednik Nacionalnog udruženja kritičara i glavni moderator prvog bh. književnog festivala Bookstan. Izvršni je urednik Literary Huba i predavač na njujorškoj New School.

U zbirci poezije "Park" John Freeman koristi park kao petrijevu posudu i pažljivo promatra sve što kroz nju prolazi. Jezikom istovremeno preciznim i ekonomičnim, Freeman istražuje kontradikcije svojstvene mjestu čiju svrhu određuje upravo ono što mi u njega donosimo – park je istovremeno prirodan i konstruisan, isključujući i otvoren, bezosjećajan i opterećen sentimentalnošću. Iz vrela historije i vlastitih meditacija u Luksemburškom vrtu u Parizu, Freeman crpi retke u kojima godišnja doba promiču kroz slavne parkove, lične parkove, parkove ispod parkova, i druge prostore s izmišljenim vanjskim granicama, saopćeno je.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!