[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/ai3i5399.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/100x73\/ai3i5399.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/04\/08\/ai3i5399.jpg","size":"52.19","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Bregu: Turizam može biti snažan pokretač ekonomskog oporavka

 Ministri i predstavnici vlada šest ekonomija zapadnog Balkana podržali su Deklaraciju iz Tirane za pomoć oporavku i rastu održivog turizma u regionu na regionalnoj konferenciji na visokom nivou koja je održana danas u Tirani, a kojom je obilježen završetak projekta Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) za razvoj i promociju turizma, koji je finansirala Evropska unija (EU).  

- Uspješnim završetkom ovog projekta i njegovim doprinosom, RCC priprema naredni korak i jača program održivog turizma kao sastavni dio Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za period 2021.-2024. godina u okviru kojeg vlade, industrija, zajednice na destinacijama i drugi akteri trebaju postaviti i definirati prioritete za primjenu dugoročne i održive regionalne vizije sektora turizma - rekla je generalna sekretarka RCC-a Majlinda Bregu na otvaranju konferencije.

Poručila je, istovremeno, da turizam može biti snažan pokretač ekonomskog oporavka.

- Turizam može biti snažan pokretač ekonomskog oporavka i znatno doprinijeti unaprjeđenju socio-ekonomskih uslova naših građana, a naš zadatak je da ojačamo turizam u regionu tako da se postignu visoke stope rasta kako u pogledu povećanja broja dolazaka turista, tako i u pogledu povećanja prihoda za lokalne zajednice. Da bi se taj rast i ostvario moramo osigurati da su svi aspekti lanca snabdijevanja turizma u regionu u potpunosti operativni i da zaista možemo ostvariti ono što i obećamo prilikom reklamiranja zapadnog Balkana kao turističkog regiona sačinjenog od velikog broja destinacija - zaključila je Bregu.

Deklaracijom iz Tirane predviđa se pozicioniranje turizma kao ključnog strateškog sektora za regionalni ekonomski oporavak i održivi razvoj, koordinacija ponovnog otvaranja i nastavka rada lanca snabdijevanja industrije turizma i putovanja, omogućavanje sigurnog i nesmetanog putovanja čime će se potaći oporavak i rast šest ekonomija zapadnog Balkana, primjena usklađenih zdravstvenih i higijenskih protokola kako bi se uskladio oporavak i potaklo povjerenje putnika, kao i koordinacija promocije i informisanja, a radi jačanja povjerenja u region kao odgovornu, pouzdanu i održivu destinaciju.

Alessandra Viezzer, zamjenica šefa Odjela za regionalnu saradnju i programe za zapadni Balkan Generalne direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, rekla je da Evropska unija zapadni Balkan smatra povlaštenim partnerom.

- Turizam je, prije pandemije, činio 15 posto ukupnog BDP-a u regionu i regionalna saradnja ima potencijal da bude neprocjenjiv podstrek oporavku regiona. Zaista sam uvjerena da ova konferencija označava postignute uspjehe, ali i da je odskočna daska za budućnost kroz zajedničke napore. Kroz regionalnu saradnju mi možemo doprinijeti, vi možete doprinijeti oporavku sektora turizma i oporavku ekonomije, tako da to zaista bude najbolji primjer puta ka evropskoj integraciji regiona - precizirala je Viezzer.  

Alessandra Priante, direktorica Regionalnog odjela za Evropu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) istakla je, tokom uvodnog obraćanja, da treba omogućiti turizmu da profunkcionira.  

- Turizam treba da počne sa radom i mi to trebamo omogućiti. Potrebno je da zajedno uradimo dosta toga što će nam omogućiti da vratimo povjerenje u putovanja i vratimo želju za putovanjima, povjerenje u nepoznato, sreću zbog otkrivanja nečeg novog. Potrebna nam je ta želja, jer je turizam najveći izvor lijepih sjećanja, koji doprinosi našoj budućnosti, budućnosti čovječanstva. Turizam je jedina pozitivna snaga koja i dalje omogućava dijalog između zemalja - rekla je Priante.

Turizam je i dalje jedan od najteže pogođenih sektora pandemijom COVID-19. Samo je u prvoj polovini 2020. broj dolazaka stranih turista opao za 75 posto u odnosu na 2019. godinu, dok je promet u 2020. bio na nivou od 35 posto, a što je ogroman pad s 12 miliona posjetilaca 2019. godine koji su zapadnom Balkanu donijeli zaradu od 7,2 milijarde eura, saopćeno je iz RCC-a.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!