[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/hn20200116421382-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/100x73\/hn20200116421382-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/21\/hn20200116421382-1.jpg","size":"271.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

Božinović: Državljani svih članica EU moraju biti izuzeti od viza za SAD

Europska unija potpuno je jedinstvena u stajalištu da građani svih članica moraju biti izuzeti iz viznog režima za ulazak u Sjedinjene Države, izjavio je u utorak u Bruxellesu hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Božinović je pred Odborom za građanske slobode Europskog parlamenta podnio izvješće o ministarskom sastanku EU-SAD u području pravosuđa i unutarnjih poslova koji je održan 11. prosinca, javila je Hina.

Europsku uniju su na tom sastanku predstavljali finski ministri koji su tada predsjedali Vijećem EU-a, a hrvatski ministri Dražen Bošnjaković i Davor Božinović sudjelovali su kao predstavnici nadolazećeg predsjedništva.

Ministarski sastanci EU-SAD u području pravosuđa i unutarnjih poslova održavaju se dva puta godišnje i na njima se razgovara transatlantskoj suradnji i rješavanju zajedničkih sigurnosnih izazova.

Božinović je nakon rasprave na Odboru za građanske slobode izjavio novinarima da je EU jedinstven u stajalištu da građani svih zemalja moraju biti ravnopravno tretirani kada su u pitanju vize za ulazak u EU-u. Državljani SAD-a mogu putovati u sve članice EU-a bez viza, dok s druge strane građani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Cipra još uvijek trebaju vize za ulaz u SAD.

"Bilo je vidljivo i na sastanku u Washingtonu i tijekom rasprave na Odboru da je EU jedinstven po pitanju izuzeća za vize za državljane svih zemalja članica", rekao je Božinović.

Božinović je rekao da je u raspravi na Odboru dominiralo pitanje transatlantske suradnje u području visoke tehnologije, posebice kada je riječ o e-dokazima, odnosno šifriranju tjeralica na međunarodnoj razini.

"Tu je potrebno pronaći ravnotežu između onoga što štitimo, a to su temeljna prava građana, i da istodobno omogućimo policijskim i pravosudnim vlastima da što brže razmjenjuju podatke jer bez toga nema efikasne borbe protiv kriminala", rekao je Božinović.

Na upit da komentira kritike koje su pojedini zastupnici Europskog parlamenta prošli tjedan izrekli o postupanju hrvatske policije prema migrantima, Božinović je ponovio da Hrvatska neće dopustiti ilegalni ulazak na svoj teritorij.

"Naša je pozicija tu jasna, nećemo dopustiti ilegalne ulaske na hrvatski teritorij i to nema nikakve veze s pitanjem prava na međunarodnu zaštitu. Mi smo otvoreni kada je u pitanju svaka osoba koja je u potrebi, ali Europa i svijet moraju naći odgovor na pitanje kako tretirati migrante koji idu za boljim životom i izbjeglice", kaže Božinović.

Božinović dodaje da izvješća pokazuju da sve više osoba koriste pravo na azil kako bi fizički došli u EU i onda potražili mjesto za bolji život. "To mogu razumjeti kada govorimo o pojedincima, ali država mora štiti svoje interese, u što spada zaštita nacionalnih granica", rekao je Božinović.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!