[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/bjelorusija-alexander-lukashenko-wikipedia.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/100x73\/bjelorusija-alexander-lukashenko-wikipedia.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/bjelorusija-alexander-lukashenko-wikipedia.jpg","size":"62.63","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Bjelorusija najavila zajedničke vojne vježbe s Rusijom

Bjelorusija je u ponedjeljak najavila zajedničke vojne vježbe s bliskim saveznikom Rusijom na svojoj južnoj granici s Ukrajinom i optužila vojnu alijansu NATO-a za izgradnju ofanzivnih kapaciteta u blizini svojih granica.

Američki, NATO i ukrajinski zvaničnici kažu da je Rusija postavile vojnike u blizini Ukrajine. Bjelorusija je i sama u sukobu s Evropskom unijom oko migranata koji su prisutni na njenoj zapadnoj granici, javlja Reuters.

Navodeći to kao odgovor na nova vojna raspoređivanja u zemljama na zapadu i jugu Bjelorusije, ministar odbrane Viktor Khrenin rekao je da će Minsk održati vježbu s Rusijom u dogledno vrijeme. Nije naveo konkretan datum.

- Vidimo formacije trupa oko naših državnih granica. Možemo biti zabrinuti samo zbog militarizacije naših susjednih zemalja, zbog čega smo primorani da planiramo mjere kao odgovor - rekao je on u komentarima na web stranici svog ministarstva.

Članica NATO-a, Litvanija, koja se nalazi zapadno od Bjelorusije, poručila je u nedjelju da Atlantski savez treba da prilagodi svoj stav prema Bjelorusiji, čija vojska, kako navodi, postaje sve integrisanija s ruskim oružanim snagama.

Bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko u ponedjeljak je rekao da Minsk neće sjediti skrštenih ruku ako izbije sukob u istočnoj Ukrajini ili rat sa Zapadom na ruskim granicama.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!