[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/magdalena-andersson.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/100x73\/magdalena-andersson.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/29\/magdalena-andersson.jpeg","size":"45.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Švedski parlament ponovo izglasao Andersson za premijerku

Švedski parlament izabrao je po drugi put u manje od sedmicu dana čelnicu Socijaldemokrata Magdalenu Andersson za novu premijerku u ponedjeljak, ostavljajući prvoj premijerki u historiji te zemlje zadatak da pomiri fragmentirane političke snage.

Bivša ministrica finansija pobijedila je na sličnom glasanju prošle sedmice, ali je nakon nekoliko sati podnijela ostavku kada je manji koalicijski partner, stranka Zelenih, napustila vladu nakon što je glasanjem odbačen budžet.

Andersson će sada formirati manjinsku vladu koju sačinjava samo njena stranka.

Socijaldemokrati imaju 100 mjesta u parlamentu koji broji 349 poslanika i morat će tražiti podršku nekoliko ostalih stranaka u provedbi svoje politike. Od 1979. nijedna vlada nije imala tako malu direktnu podršku u parlamentu.

U dodatnom kompliciranju situacije, Andersson će morati da vlada raspolaže budžetom koji su djelimično formulirale tri opozicione stranke, među kojima antiimigracijski Švedski demokrati, koji su ostvarili pomake tokom protekle decenije i koji su u središtu švedskih političkih previranja.

Njen sporni premijerski mandat trebao bi biti odobren u podijeljenom parlamentu, u kome ni desni ni lijevi centar ne mogu oformiti većinu.

Izbori zakazani za septembar naredne godine godine ne bi mogli donijeti nikakvu promjenu u ukupnom političkom balansu Švedske, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!