[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/bihac-turizam16.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/100x73\/bihac-turizam16.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/12\/01\/bihac-turizam16.jpg","size":"113.66","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

Bihać svrstan među najpoželjnije evropske gradske destinacije za 2022. godinu

Globalni turistički magazin "Time Out" svrstao je Bihać među savršene gradske destinacije za odmor, zabavu i uživanje u prirodnim ljepotama, a tekst s naslovom "16 najboljih gradskih odmora u Evropi za 2022." prenio je prestižni "Daily Mail" u svom online izdanju. Najbolje gradske "destinacije u nastajanju", novinari - putopisci Time Outa odabrali su na osnovu njihove gastronomske ponude, kulture, zabave i domaćinskog duha.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić ovo je okarakterisao kao veliko priznanje i izuzetnu promociju, ali i kao obavezu za naredni period.

- Sjajna stvar za naš turizam i posebno mi je drago zbog svih građana koji trenutno žive u našem gradu. Za ovakvo priznanje zaslužni su svi koji bespoštedno doprinose razvoju turizma, koji čuvaju i paze rijeku Unu, te učestvuju u realizaciji svih naših nastojanja i projekata. Generatori razvoja turizma u ovom kraju su Nacionalni park Una i Turistička zajednica Grada Bihaća i naravno njima ide posebna zahvala. Ovo je i veliko ohrabrenje pred predstojeće turističke sezone, međutim sada moramo još više raditi na uređenju i promociji svih destinacija, koje će svojom atraktivnošću i ponudom privući veći broj posjetilaca - naglasio je gradonačelnik Fazlić.

Trim-staza od centra grada do srednjovjekovnog grada Sokolac, Japodski otoci, vodopadi u Nacionalnom parku, Eko - selo Natura Art i Kostelski buk potvrđeni su kao neke od mnogobrojnih atrakcija u gradu na sjeverozapadu BiH, koje nude avanturu i odmor.

Predsjednik Turističkog klastera Una - Sana Adnan Mekić istakao je da uvrštavanje Bihaća među najbolje gradske turističke destinacije u Evropi mora biti podstrek za gradnju eko - turizma, odnosno stvaranje unikatne turističke ponude.

- Zaista mi je drago da je naš prošlogodišnji gost John Bills ponio takve dojmove iz Bihaća, da je upravo naš grad rangirao na 11. mjesto liste najpoželjnijih destinacija u Evropi. Putopisac prestižnog turističkog magazina Time Out bio je impresioniran upravo gradskim područjem, kao zasebnom prirodnom oazom. Ovo nam mora biti podstrek za razvoj i gradnju eko - turizma, ali i specifične ponude koja se neće moći naći nigdje u našem okruženju - dodao je Mekić.

Bihać je u članku Time Outa potcrtan kao destinacija na obali čarobne rijeke Une, koju putopisac John Bills opisuje kao najljepšu rijeku u Bosni i Hercegovini i okruženju, uz objašnjenje da je grad na Uni zapravo savršena turistička destinacija za ljubitelje prirode koji žele uživati ​​u slikovitim pogledima na dolinu Une.

Svi turistički radnici uvjereni su kako će im i ovakav način promocije pomoći u realizaciji naredne sezone, koja se već priprema i dočekuje s posebnim željama i aspiracijama. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!