[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/01\/l-783887616c619d4e828adbea1a0f3ced.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/01\/100x73\/l-783887616c619d4e828adbea1a0f3ced.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/01\/l-783887616c619d4e828adbea1a0f3ced.jpg","size":"89.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Bihać: Promovisana publikacija o izazovima integriranja rodne ravnopravnosti

U amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću održana je prezentacija publikacije „Izazovi integriranja rodne ravnopravnosti u univerzitetskoj zajednici protiv rodno zasnovanog nasilja“, čiji izdavač je TPO Fondacija a suizdavači pet državnih univerziteta u Federaciji BiH.

Radi se o jednoj od aktivnosti koje se dešavaju u okviru kampanje „16 dana aktivizma“ koja se provodi u cilju podizanja svijesti o 25. novembru koji se u svijetu obilježava kao Dan borbe protiv nasilja nad ženama.

- Centar za ravnopravnost spolova Univerziteta u Bihaću provodi niz aktivnosti, ovo je samo jedna od njih i sa ponosom možemo reći da pored akademskog osoblja koje učestvuje u ovom projektu i ovom vidu aktivizma, u samim aktivnostima učestvuju i studenti u Bihaću. – kaže dr. Jasmina Bešlagić, vanredna profesorica iz oblasti državnog prava na Pravnom fakultetu u Bihaću i koordinatorica Centra za ravnopravnost spolova Univerziteta u Bihaću.

Publikacija je nastala kao rezultat dugogodišnjih istraživačkih poduhvata u sklopu projekta UNIGEM koji je pokrenula TPO Fondacija iz Sarajeva sa ciljem umrežavanja univerziteta iz regije, razmjene ekspertiza, usvajanja gender akcionih planova, obogaćivanje nastavnih planova i programa u oblasti rodne ravnopravnosti, uspostave mehanizama za rodnu ravnopravnost na univerzitetima i slično.

- Sve je ovo rezultiralo uspostavljanjem partnerstva 18 univerziteta iz BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore što je veliki iskorak za visoko obrazovanje i regionalnu suradnju jer se kroz ovakav vid povezivanja razmjenjuju ekspertize i iskustva te stiču neophodna znanja i modeli dobre prakse u navedenoj, ali i drugim povezanim oblastima. – kaže dr. Jasmin Hošić sa Pedagoškog fakulteta u Bihaću.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!