[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/05\/meduniwien-chrisitanhoudek.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/05\/100x73\/meduniwien-chrisitanhoudek.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/05\/05\/meduniwien-chrisitanhoudek.jpg","size":"71.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Beč - Studija za nove terapijske mogućnosti kod zatajenja pluća

Na Medicinskom univerzitetu u Beču (MedUni) počinje klinička studija s eksperimentalnom aktivnom supstancom "Solnatide" bečke biotehničke kompanije Apeptico.

Ovim se očekuju nove terapijske mogućnosti za COVID-19 pacijente s akutnim zatajenjem pluća.

Aktivni sastojak se već koristi kod prvih pacijenata u Beču, navodi se u izvještaju Medicinskog univerziteta, prenosi Eurocomm - PR Sarajevo.

Sintetički peptid "Solnatide" namijenjen je obnavljanju nepropusnosti membrane u plućnom tkivu i suzbijanju plućnog edema koji se javlja tokom akutnog zatajenja pluća (ARDS). Međutim još uvijek nije provedeno veliko istraživanje o učinkovitosti. Italija je nedavno odobrila taj proizvod u posebnom programu za liječenje teško oboljelih COVID-19 pacijenata.

Markus Zeitlinger, koji vodi studiju, objašnjava kako se aktivna supstanca već pokazala u kliničkim studijama za liječenje zatajenja pluća i da će uskoro biti odobrena.

- U Beču se sada provodi testiranje na 40 učesnika studije, od kojih će polovina dobiti lijek - rekao je direktor Univerzitetske klinike za kliničku farmakologiju pri MedUni.

- Ako aktivni sastojak bude uspješan, oslanjat ćemo se na ubrzani proces odobravanja od strane regulatornih tijela - dodao je Zeitlinger.

Studiju finansijski podržava Agencija za finansiranje istraživanja (FFG) u sklopu programa finansiranja "Corona Emergency Call". 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!