[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/05\/asaf-becirovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/05\/100x73\/asaf-becirovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/05\/asaf-becirovic.jpg","size":"181.17","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

ASAF BEČIROVIĆ/NA KRAJU KRAJEVA : Manje spomenika, više životnog prostora

Nakon kratke i teške bolesti, 14.augusta  u Sarajevu,  preminuo je urednik magazina Start BiH i dugogodišnji novinar Asaf Bečirović. Osim po vedrom duhu, čitaoci i kolege će ga, između ostalog, pamtiti i po reportažama i brojnim kolumnama u kojima je na satiričan način kritikovao fenomene tranzicijskog društva. Naš portal će u narednom periodu objavljivati njegove tekstove i  podsjećati na ovog izvanrednog čovjeka i profesionalca. Ovo je jedna od njegovih kolumni objavljenih u magazinu Start BiH:

Piše: Asaf Bečirović

 

MALI: Kao mali sam mislio da krava ne smije trčati e da ne bi prolila mlijeko. Mislio sam da za brak prvo moraš naći nekog tko voli iste stvari kao i ti. Ako na primjer ti voliš nogomet, onda se i njoj mora sviđati to da ti voliš nogomet i onda ti ona donosi kokice i pivo. I još sam misilo da životno osiguranje je novac koji dobije onaj ko preživi smrtni slučaj. Valjda je sada jasno da jedino što je bilo zajedničko za moje roditelje jeste želja da ne žele više imati djece. Ali nisam se ja svađao s njima zbog toga. Nisu bili moj nivo.

VELIKI: Sad, kao veliki mislim da ono što važi za psa, važi i za ženu. Helem, skot sam koji se jutros probudio nadrkan. Sanjao sam komšinicu kako radi u knjižari. Kao, odem ja u knjižaru, razgledam knjige na policama, a između rafa piljim u njene grudi. Ona prilazi, ljubazno pita:

- Želite li lakšu ili težu literaturu?

- Svejedno mi je, kažem ja. Došao sam s autom.

U principu, za čovjeka koji čita samo sms poruke, bio je to tegoban san.

USKRS: Osim tog ružnog sna, i prostata me je svu noć budila. Meščini, ha mokrim, opet bih mogao. Stoga sam tako nikakav jedva čekao da popijem kafu.

Čekajući da voda baci prve mjehuriće pjevušio sam:

- Jedva čekam da sa'ranim majku, pa da kući dovedem Rajku!

Srčući kafu, uzmem mobilni, nakucam sms susjedi:

- Sretan Uskrs! Dan se ubio za tucanje!

- Do jaja, uzvrati ona porukom.

FIGURE: Dok si rekao "inflitracija", pojavila se na vratima. Sva upakirana u bade mantil. I s knjigom pod miškom.

- Evo sam bila na sajmu knjiga. I kupila si Figure veneris.

- Jedine figure koje mene zanimaju su šahovske, reknem ja.

Ona nehajno spusti knjigu na sto. Pogledam, korice mi se baš dopadnu. Uzmem, listam, listam...Reknem!

- Tobe jarabi, lijepih li slika! Al' mi ova nije baš najjasnija!

- Mogla bih ti je objasniti, al' mi nedostaje riječi, rekne ona.

- Bi l' ti to mogla praktično, reknem ja.

Ona klimne glavom. Meni, nakon što mi je praktično objasnila dotičnu figuru, na um padne kako su vjerski blagdani fini dani.

PROLJEĆE: Sad kad sam savladao figuru iz rečene slikovnice, rahat smo srkali napitak. Al' radio je javio da sinoć je neki manijak u parku preko puta Predsjedništva BiH napao mlađu žensku osobu.

- Ništa čudno! Pojava seksualnih manijaka u parkovima je prvi znak proljeća, reknem ja.

Onda smo se zezali. Nagađali koji od sadašnjih članova Predsjedništva BiH napao koku u parku. Ja nisam dao na Željka i Bakira, ona na Nebojšu, pa smo zaključili da je manijak sigurno neki Bosanac.

RADION: Onda smo nagađali koja bi slijedeća vijest mogla biti na radionu.

- Ova: Policija je dobila dojavu da je u ministrovoj kući podmetnuta bomba. Nakon detaljnog pregleda desetak objekata utvrđeno je da se radi o lažnoj dojavi, rekne susjeda.

- Prije će biti ova: Interesi jednog političara danas su se poklopili sa interesima Bosne. Ovaj rijedak fenomen, koji se događa tek jednom u nekoliko godina, možete pogledati večeras na televiziji, reknem ja...

Al' ništa od toga. Umjesto da priča, radion je zapjevao:

- Hop mala bosonoga, kako živiš bez onoga. Sladak šećer, hladna voda, hajde mala dok je zgoda!

SPOMENIK: Meni se pjesma dopala pa sam radion pozvao na kafu. No, radion je rekao da ne pije na dužnosti.

- Baš je ovaj tvoj radion neka fino vaspitana mašinica, zaključi susjeda a ja predložim da se šetamo.

Šetajući, sreli smo spomenik Meše Selimovića, Ive Andrića, Branka Ćopića, Maka Dizdara, Skendera Kulenovića, Rodoljuba Čolakovića, Isaka Samokovlije, Veselina Masleše...

- Što li nam ovo nema spomenika Papi Ivanu Pavlu II, zanimalo je susjedu.

- Manje spomenika, više životnog prostora, reknem ja.

Pričitaj i OVO!

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!