[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/30\/asaf-na-kraju-krajeva-izdrzi.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/30\/100x73\/asaf-na-kraju-krajeva-izdrzi.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/30\/asaf-na-kraju-krajeva-izdrzi.jpg","size":"392.61","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Kolumne

ASAF BEČIROVIĆ/NA KRAJU KRAJEVA: Izdržite još malo, nećete dugo

Piše: Asaf Bećirević (In Memoriam)

SRBIJA: Jutros sam se probudio oko pet poslije podne. I to na vrat, na nos i na svoju ruku. U to doba, oko sedamnaest, Englezi tradicionalno piju svoj čaj. Dotle su već poradili po svijetu što su htjeli. Kad sam ustao, upalio sam radion.

"Na osnovu Interpolove potjernice u Beču uhapšen Jovan Divjak", rekne radion.

"Srbijanci su efikasniji. Oni prije sedam ujutro, kad imaju običaj piti kafu, posvršavaju stvari po svijetu", reknem ja radionu.

BUBREG: Onda sam i ja odlučio da posvršavam stvari u kuhinji. Kad je voda u džezvi zadrhtala, posolio sam je kafom, promiješao. Smjesa se digla, nešto kasnije sam je srkao. Radion je, da izvinete, rekao kako NATO neće intervenisati u Libiji, a ni Bosna nema takvih pretenzija.

"E, kad neće NATO, Bosna, neću ni ja", reknem radionu i nastavim gledati u pahulje koje su mistično padale po gradu. Ni jedna od njih nije ista, pročitao sam negdje. Potom sam po enti put otišao mokriti. Tu mi je na um pala ideologija o bubrezima.

"Bosna ima, brat bratu, osam miliona bubrega. Ako svaki od nas proda po jedan bubreg, možemo se izvući iz krize", zaključim.

GENDER: I kad smo već kod organa, nervira me gender. Pokušaj žena da se odreknu divnih stvari. Kao što je recimo pranje nogu svog mužjaka kad se sav nikakav vrati s posla. Htjele bi, je li, premda krvare, krvare, nikako da iskrvare, da učestvuju na vlasti. Nazvao sam Besimu Borić i rekao:

"Slušaj Besima, žene se u mojoj zemlji ne mogu požaliti da nisu u vlasti!
Njihov reproduktivni organ je na čelu vlade!"

Besima je možda nešto i rekla. Ali sam ja ravnopravno zaklopio slušalicom.

SVE NAJLJEPŠE: Kafa se već bila ohladila kad mi je, je li, na um palo da je ministrima, a imam jednog takvog u familiji, na prvom mjestu narod, pa tek onda oni. Zato se ministri razbacuju tuđim, narodnim parama, a ne svojim. Ovaj moj, familijarni ministar, mi je obećao da ako glasam za njega i stranku mu, ima da teče med mlijeko, te da nećemo ni osjetiti nestašicu kravljeg mlijeka ako je uopće i bude. Nedavno je taj familijarni ministar umro. Pomislio sam:

"O mrtvima sve najljepše, pod uslovom da nisu politički aktivni!"

TRI D: Prije nego što je umro, allahmurahmetile, znao je reći kako mi nismo sluge Evrope, ali možemo da poslužimo, da u Bosni ima mnogo nepismenih, što je samo dokaz da su ljudi shvatili da se od pisanja ne može živjeti, te da svijet ima trodimenzionalnu sliku o nama.

"Jad, čemer i bijeda?", zaključim ja.

Sad, ako izuzmemo naše sudove, čak je i on, rahmetli ministar, osuđivao mito i korupciju.

DUPE, GLAVA: Sad, ne znam jesu l' naše vlasti uspješno popunile onaj upitnik za ulazak u Evropsku uniju. Al' sam siguran da nisu znali odgovor na pitanje gdje je ovoj državi dupe, a gdje glava. No, ako ih je upitnik to uopšte i pitao, mogli su reći da što se naših prosjaka tiče, na evropskom su nivou. Sve su to školovani ljudi. I neka izdrže još malo, neće još dugo!

NOĆ VJEŠTICA: Pa šta ako je 8.mart, Dan žena? Što se mene tiče, krajnje je vrijeme da slavimo i Noć vještica. Evo besplatnog savjeta: kad prvi put čuješ da dama za tebe umjesto da si "dobar frajer" kaže da si "šarmantan muškarac", znaj da su ti kola krenula niz brdo. Mislim da će brašno, u čast 8. marta, ponovno poskupiti. Cijena mu raste k'o kvasac. Al' to ženama ništa ne smeta. Njima ne smeta ništa što se diže.

BOMBARDAN: Svijet nas je definitivno upozorio: ne nadajte se više bombardovanju, sami ćete morati praviti vladu. U međuvremenu, lociranje Rataka Mladića, haškog optuženika, napreduje iz dana u Dan. Sad tačno znamo gdje je bio 2002. godine. I koga briga što je prošle godine bez posla ostalo na desetine hiljada radnika i ni jedan ministar. To je dokaz da ministri mnogo bolje rade od radnika!

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!