[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/celo-objava.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/100x73\/celo-objava.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/28\/celo-objava.png","size":"277.94","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Intervju

ARHIV/ Intervju sa Ismetom Bajramovićem - Ćelom: Kad bi' ja počeo pričati, država bi se tresla

Iz arhive magazina Start BiH ovoga vikenda objavljujemo intervju sa Ismetom Bajramovićem Ćelom, i to  iz vremena kada je bio u pritvoru zbog optužbi da je ubio Rahmana Ajdarpašića, a za šta je na kraju i bio osuđen na 20 godina, od čega je pet odležao.  U obnovljenom postupku 2005. godine, presuda mu je ukinuta i proces je vraćen na početak. Pripisivali su mu epitet šefa ili kralja sarajevskog podzemlja, a on je za sebe govorio da j čovjek koji ima svoj kafić "Estradu" i nekoliko restorana za koje je iznajmljivao prostor. 17. decembra 2008. godine Ismet Bajramović je izvršio samoubistvo, pucavši sebi u sljepočnicu iz pištolja u svom stanu u Sarajevu


Razgovarao: DARIO NOVALIĆ

Namjera nam je bila da s Ismetom Bajramovićem Ćelom razgovor obavimo uživo. Uprava zatvora to, naravno, ne odobrava. Stoga smo morali, uz pomoć njegovog advokata Fahrije Karkina, pitanja dostaviti pismeno. Zato su, možda, izostala neka potpitanja. Međutim, i ovako napravljen razgovor je otkrio mnoge nepoznate detalje te ga stoga i objavljujemo.

Start BiH: Da li je ubistvo za koje se teretiš politički namješteno, tako da se SDA diskreditira pred izbore?

Politički jeste, ali da li je udar na SDA, e za to se ne mogu izjasniti. Ja znam da su govorili da sam ja čovjek SDA, ali nek' se zna da sam do sada bio politički neopredjeljen

Start BiH: Da li ste i na koji način vezani za Aliju Delimustafića?

On i ja smo dugogodišnji prijatelji, posebno u zadnje vrijeme i to poslovno.

Start BiH: Koji su poslovi bili u pitanju? Samo naplata dugovanja ili nešto više?

Naplata dugovanja, manje-više. To se zna da sam zvanično to radio. Bilo je nekada da pomognem BH Banci,ono kad je bilo najžešće vrijeme. Međutim, kad je došlo do prinudne uprave, ja sam se isključio iz svega toga. Nisam skoro ništa radio za BH Banku. Mi jesmo poslovni partneri, ali u drugim stvarima, i to ide uglavnom preko firme. On ima svoju, ja svoju i tu smo se pomagali. Nekada sam bio radnik Ceneksa, još u vrijeme kada ga je Alija osnovao, i od tada potiče to naše dugogodišnje prijateljstvo. Ovo sada, to što je on pritvoren i što sam ja pritvoren, to su sve igre. To i ptice znaju na grani. To je zbog toga da se mi malo sklonimo pred izbore.

Start BiH: Kako ti se čine rezultati izbora?

Nemam ništa protiv ovakvih rezultata, ali to ne krijem ni od koga. Želio sam da glasam za Stranku za BiH, za državu bez entiteta, ali nisam, jer me,  kada  su  donijeli  te  spiskove glasačke u zatvor, nije bilo na spisku.

Start BiH: Odakle potiče tvoje bogatstvo?

Od truda i rada. Radio sam i trudio se čitav život i odatle moje bogatstvo.

Start BiH: Šta si sve radio da bi stekao bogatstvo?

Poznato  je   da  imam  svoju  registrovanu  firmu  djl  "Estrada",  da imam svoj kafić, da sam imao par restorana koje sam uzimao pod zakup, kao sto su Galaksija, Fontana i druge.

Start BiH: Imao si i blagu političku karijeru, bio si  vojni  ataše?

Bio sam u Zagrebu imenovan za asistenta vojnog atašea. Naime, Vlada Hrvatske je u to vrijeme odbila imenovanje Željka Kneza, pa su mene imenovali. Međutim, ja sam u međuvremenu bio ranjen, pa nisam bio na tom mjestu.

Start BiH: Profesor Muhamed Tunjo Filipović kaže da ti je on oduzeo diplomatski i dao ovaj obični pasoš?  

Poslije mog hapšenja u Njemačkoj, ukinut mi je i diplomatski imunitet. Da imam imunitet, ne bih bio ovdje u zatvoru.

Start BiH: Bio si prijatelj sa Senadom Pećaninom, a onda je došlo do upada u redakciju Dana. Šta se dogodilo, zašto ste tamo išli?

Sva javnost je bila upoznata s tim. Bili smo se dogovorili da ne objavljuje neke moje slike, ali je na naslovnoj strani objavljena ona moja slika s pištoljem, a posebno me iziritiralo što su objavili moju sliku gdje sam ja go samo s peškirom.I onda sam otišao, malo ga poprskao vodom.

Istina je da sam bio prijatelj sa Senadom Pećaninom. Bio sam jedan od osnivača BH Dana.

Start BiH: Šta to znači - osnivač Dana?

U početku, ja i Mirso Delimustafić smo im dali 30.000 KM. Kasnije se Pećanin oteo kontroli. Takva je ta sandžačka struja.

Start BiH: Bilo je priče da si ti trebao naplatiti 117.000 KM, što je Pećanin dobivao od BH banke u vidu pozajmice?

Ja se nikada nisam htio petljati u to, jer je on bio višegodišnji prijatelj Mirsada Delimustafića koji je bio zvanični direktor BH Banke.

Start BiH: Osim tih 117.000 KM, ima jos novinara i advokata, sudija i političara koji su dobivali neku vrstu pozajmica od BH banke! Možeš li nam reći nešto o tome?

Zaista ne mogu, jer ja te stvari nisam radio. Ja sam radio samo ono što me Mirso zamoli, jer nekoga ne može da nađe i slično. Nisam se htio uplitati, jer sam znao da bi s BH Bankom moglo doći do ovoga do čega je došlo.

Start BiH: Da li si ikada saznao ko je pucao na tebe u ratu i mozes li nam reći njegovo ime?

Znam ko je i dovoljno je što ja znam.

Start BiH: Da li se on nalazi u BiH i da li je na nekoj funkciji možda?

Pričalo se o tome. Tamo-vamo. Naglabalo se na više strana. Jeste jedna od tih strana, ali neću reći ko je.

Start BiH: Zoran Čegar je poslao pismo iz Australije u kome je napisao da su na sahrani Vinka Šamarlića, Vikićevog specijalca, pucali Jukini specijalci snajperima na prisutne?

Ne znam. Neću o tome ništa da govorim, pogotovo jer je Šamarlić bio moj dobar prijatelj. Neću da pričam o stvarima koje ne znam. Zoka nekad malo preleti. On je iziritiran ovim što se događa. Sada su sve nas sklonili u stranu, i Zoku i Vikića. Kako bi neko drugi došao na naše mjesto.

Start BiH: Ramiz Delalić je ispričao dio onoga što zna. Šta ti misliš o svemu tome?

Oslobođenje su zadnje novine za koje bih ja dao intervju. Ali, ima dosta istine u onome što je ispričao. No, kad bi' ja počeo pričati, država bi se tresla.

Start BiH: Mislis li ti ikada progovoriti, kao što je to uradio Delalić?

Ne mislim. Ja sam sebi vječno zalijepio flaster na usta. Niti me interesuje više rat, niti šta je bilo.

Start BiH: Kakve odnose imaš s Bakirom Izetbegovićem?

Mi se znamo iz rata, sarađivali smo i bilo je sve vezano za odbranu grada. Nekih posebnih relacija, intimnijih, nikada nismo imali. Ono što pišu, to su čiste laži.

Start BiH: Kažu da te je Alija Izetbegović volio i simpatisao?

S njim sam imao totalno poslovni odnos. U ratu sam mu svakodnevno predavao raport. Poslije toga, više nikada nismo sarađivali. Da me je volio i simpatisao, kao sto se priča, onda bi me poslušao, pa u početku napravio reorganizaciju u vrhu komande. Nije me slušao. Tada sam bio prva glava vojne policije. Krivične prijave, koje sam podnio protiv Ismeta Dahića i Bakira Alispahića, nikada nije dao da se objave. Još uvijek te prijave stoje kod Alije Izetbegovića. Prijave su vezane za krađe, maltene masovne milionske krađe. Pogotovo se to tiče Ismeta Dahića ili, tačnije, don Ismeta Korleonea.

Start BiH: O tebi govore kao o šefu podzemlja. Da li je to tako i kako se osjećaš, kada si bez prethodne provjere već kriv?

Što se tiče mene i mog okruženja, ja tu ne vidim nikakvo bh. podzemlje, a pogotovo šefa. Ja nikada nisam volio da šefujem, osim što sam morao u ratu. A to, kada te bez prethodne provjere proglase krivim, e znaš kako se tad čovjek može osjećati neugodno i krivo mu je do besvjesti.

Start BiH: Kad god se nekome nešto dogodi, uvijek je tu pet-šest ljudi kojima se prvo pokuca na vrata? Ti si jedan od njih.

Slušaj, ja da nekom šamar opalim, to bi sve novine pričale, a po gradu je sve  više  ubistava,  ali  je  to  manje važno. Najgore je što ja nikome ne opalim šamar, već to sve ide meni na adresu. A to se zna ko šalje. Ali tješim se, jer se, evo, ovdje u zatvoru renoviraju dva sprata za dinastiju Dahić!

Start BiH: Da li ste upoznati sa slučajem Garaplija?

Jesam preko novina, ali me to ne interesuje, jer tu je AID. A on je vezan uz politiku, a mene politika ne interesuje.

Start BiH: Ako budete oslobođeni optužbe za ubistvo Ajdarpašića, gdje namjeravate živjeti i čime se namjeravate baviti?

Ja sam dijete Sarajeva, ne mislim nigdje ići i bavit ću se onim čime sam se bavio. Imam tu kafanu, firmu. Alternativni odgovor je da idem puniti paprike sa sirom i sušit meso u Novi Pazar.

Start BiH: Priča se da te je strah da izađes zbog osvete Ajdarpašića?

Pravo me strah, toliko da jedva čekam kada ću izaći. Ma, to je priča Večernjih novina. Valjda Ajdarpašići imaju nekoga tamo.

Start BiH: Kažu da hoćeš da pobjegneš iz zatvora. Da li je to tačno?

Da sam htio pobjeći, pobjegao bih sto puta. Da mi sada kažu - hajde, izađi i bježi - rekao bih neću, jer nisam kriv.

Start BiH: Da li se smatraš nevinim?

Ne da se smatram, to svi znaju. Rekao sam na početku da je to stvar politike, ali vidjećemo dokle.

Start BiH: Da li si zadovoljan suđenjem?

Zadovoljan sam. Ali tu je nešto izvrnuto. Tužilaštvo treba dokazati da sam ja kriv, no, došlo se do toga da se ja već branim da nisam kriv, jer me terete da jesam.

Start BiH: Kako radi tvoj advokatski tim kojeg si angažovao?

Dobro, i ja sam zadovoljan. Podnijeli smo zahtjev za ukidanje pritvora, ali je odbijen dok se navodno ne saslušaju svi svjedoci odbrane.

Start BiH: Sta misliš o Tužilaštvu?

Oni su napravili jedan tim. Javna je tajna da sam ja Bisića postavio za vojnog tužioca i ovo mi je sada hvala na kraju svega. Taj Branko Stimalj je htio odustati, ali nije dao Bisić. A zašto? Zato što igra kako Dahić svira. To ti je ta dinastija. Sve se zna ko je ko po gradu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!