[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/01\/lykos.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/01\/100x73\/lykos.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/01\/lykos.jpg","size":"55.02","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

APEL ekoloških udruženja sa Ozrena poslanicima NSRS: POGUBNE IZMJENE ZAKONA IZ OBLASTI RUDARSTVA, BUDUĆNOST GRAĐANA JE U PITANJU

Ekološka udruženja sa Ozrena uputila su upozorenje na pogubne izmjene zakona iz oblasti rudarstva koje prenosimo u cijelosti: 

" Ovim putem, mi, predstavnici ekoloških udruženja koja djeluju na području Ozrena, „OZRENSKI STUDENAC“ Sočkovac i „GOSTILJ OZREN“ Boljanić želimo da ukažemo na značaj odluke koju će sutra, dana 02.07.2024. donijeti poslanici u Narodnoj Skupštini Republike Srpske na redovnom zasijedanju a tiče se usvajanja Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o geološkim istraživanjima. Naime, izmjenom člana 33, stava 5 aktuelnog Zakona o geološkim istraživanjima koji daje mogućnost lokalnoj zajednici da onemogući detaljna geološka istraživanja teških metala poput nikla, kobalta ili litijuma, čija eksploatacija ostavlja trajne posljedice u pogledu kvaliteta životne sredine, budućnost naših prirodnih obnovljivih resursa (šume, vode, plodno zemljište) kao i preduslovi za zdrav i kvalitetan život naših sadašnjih i budućih generacija daju se na milost i nemilost privatnih zapadnih kompanija.

lykos.jpg

Donošenjem novog Zakona o detaljnim geološkim istraživanjima u julu 2022. iz prethodnog zakona izbačena je zabrana vršenja ovakvih projekata u naseljenim mjestima da bi ovim aktuelnim izmjenama, koje su u toku, bilo predloženo ukidanje saglasnosti lokalne samouprave kojom je projekat mogao biti zaustavljen. Jasno je da ovakve izmjene Zakona pogoduju isključivo investitoru a na štetu lokalne zajednice koja je obuhvaćena projektom.

Što se tiče zakonom predviđene procedure za dodjelu koncesije na eksploataciju koja slijedi nakon obavljenih detaljnih geoloških istraživanja, na primjeru projekta rudnika litijuma u Loparama možemo da vidimo da je lokalna samouprava nemoćna u pokušajima da pravnim putem ospori ovaj projekat.

O kakvim se posljedicama radi kada je u pitanju životna sredina najbolje govori saopštenje SANU iz 2012. godine  kada su u Srbiji bili aktuelni slični projekti vezani za istraživanje nikla na teritoriji tri opštine. Na svu sreću, sva tri projekta su zaustavljena. Sličan projekat je zaustavljen i na teritoriji Višegrada 2014. godine.

saopstenje-sanu-page-0001.jpg

saopstenje-sanu-page-0002.jpg

 

Posebno apelujemo na narodne poslanike čija sutrašnja odluka može da žrtvuje područje Ozrena i omogući kompaniji koja je zainteresovana za ovakav projekat da isti realizuje i pored trogodišnjeg negodovanja lokalnog stanovništva i lokalne samouprave.

Nameće se samo po sebi to da je nužno potrebno ovakve projekte koji su vezani za istraživanje i eksploataciju teških metala regulisati posebnim pravnim aktima koji bi i u procesu dodjele prava na istraživanje kao i prava na eksploataciju uključili i lokalnu zajednicu kako je i predviđeno odredbama Arhuške konvencije čija je BiH potpisnica.

U protivnom, naša budućnost kao starosjedilačke dominantno srpske zajednice je u rukama zapadnih kompanija koje se vode isključivo materijalnim interesom i tretiraju našu zemlju kao koloniju. Naš kolonijalni status je evidentan i po minimalnim koncesionim naknadama kakve su jedino u najsiromašnijim afričkim zemljama.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!