[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/08\/akademija-za-zene.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/08\/100x73\/akademija-za-zene.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/12\/08\/akademija-za-zene.jpg","size":"402.41","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / JA SAM ZVIJEZDA

Akademija za žene: Nijedna aplikacija nije bila ispunjena nacionalizmom, svi su pisali o svojoj domovini, BiH

Piše: Zdravko Čupović ([email protected])

O položaju i ulozi žena u Bosni i Hercegovini obično se govori samo za Osmi mart i pred izbore, kada razni analitičari prebrojavaju dame na kandidatskim listama.

Uskoro više neće biti tako. Od maja ove godine u našoj zemlji djeluje Akademija za žene, nevladina organizacija, čiji je cilj razvijanje i jačanje potencijala žena i mladih u svim sferama društva. Kako ističu, namjera je okupiti žene, ali i sve mlade bez obzira na spol oko Akademije te u sklopu projektnih aktivnosti promovirati ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost u društvu. Mladima je posebno namijenjen projekat „Politička pismenost mladih u BiH“, koji je direktno podržala Vlada SR Njemačke. U Akademiji pojašnjavaju kako je projekat koncipiran na način da okuplja mlade, kako one koji su već članovi/ce političkih subjekata u BiH, te one koji to nikad nisu bili ili čak imaju distancu prema politici i svemu što se za nju veže, te zbog toga svoj društveni angažman svode na minimum, te izlaz vide u odlasku iz BiH bez da su prethodno pokušali dati djelić sebe te se suprotstaviti svemu onome sto im se nameće.

- Moja namjera je bila suočiti mlade koji jesu u političkim subjektima sa mladima koji to nisu, jer ponukana iskustvom, većina mladih se učlani u političke partije često i s iskrenim namjerama da mijenjaju stanje, te poboljšaju kvalitet života svojih vršnjaka, ali vrlo brzo se uklope o partijski kalup i zaborave na svoje vršnjake koji su ostali van partijskih okvira. Kako mnoge međunarodne organizacije već godinama okupljaju mlade oko raznih projekata koji su usmjereni ka mladima, mogu slobodno reći da je prava rijetkost da neki projekat okuplja ovaj miks mladih ljudi, te se kroz već dva održana modula pokazalo da je itekako potrebno raditi na suočavanju mladih sa mladima, onih koji su članovi političkih subjekata i onih koji to nisu - kaže Maja Gasal Vražalica, pokretač Akademije.

akademija-za-zene-1.jpg

Projekat političke pismenosti mladih u BiH okuplja ukupno 30 mladih ljudi iz svih dijelova BiH, od kojih je njih 13 politički aktivno. Oni su izabrani među 130 onih koji su se prijavili na poziv.

- Kako smo i same bile učesnice i organizatorice brojnih skupova, bilo je nemoguće ne primijetiti da partije na skupove i događaje delegiraju uvijek iste osobe, te da se zapravo i među mladima u interesnim organizacijma mladih unutar partija stvorila jedna elita koja obilazi sve događaje i nerijetko su to mladi iz velikih centara, odnosno Sarajeva, Banje Luke, Mostara. Vrlo rijetko će mladi iz manjeg grada dobiti priliku da učestvuju i daju svoj doprinos. Zato je jedan od naših kriterija bio da se da prilika osobama koje do sada nisu imale mogućnost i priliku da sudjeluju u ovakvim i sličnim projektima, da dolaze iz manjih sredina, da se u svom aplikacijskom formularu potrude oko odgovora i slično. Tako smo došli do grupe mladih ljudi, koji dolaze iz Bosanskog Grahova, Cazina, Zenice, Busovače, Bileće, Prijedora, Istočnog Sarajeva, Sanskog Mosta, Zavidovića, ali i iz Sarajeva, Banje Luke i Mostara - kaže Gasal Vražalica.

Aplikacije bez mržnje

Akademija ima četiri modula, a svaki modul traje dva i po dana u periodu od maja do decembra. Pojašnjavaju nam kako svaki modul tematizira BiH, od društvenog uređenja do političkih procesa, nadležnosti svakog od nivoa vlasti, izbornog zakona, ravnopravnosti spolova, diskriminacije, do medijskog sadržaja i aktivizma mladih u ovim i ovakvim okolnostima.

- Vrijedno je spomenuti da nijedna aplikacija nije bila ispunjena nacionalizmom, uvredama ili nipodaštavanjem bilo kojeg kantona, entiteta. Svi su pisali o svojoj domovini, Bosni Hercegovini. Prebacivali su dio krivice i na sebe, jer su izbjegavali uključiti se u društveno-političke tokove, istraživati i provjeravati informacije. Smatrali su da je dovoljno biti odličan student i da će neko prepoznati njihove rezultate i adekvatno ih vrednovati. A sistem će neko drugi mijenjati, oni ne. Nakon završenih studija ili privođenja kraju, zahvaljujući ovom projektu žele dati sebi priliku i upoznati svoju zemlju iznutra - pojašnjavaju u Akademiji.

Gasal Vražalica  ističe kako bi idealno bilo zadržati grupu i raditi sa njima na upoznavanju s EU sistemom, te da već pregovaraju sa donatorima i traže mogućnost da mlade koji prođu kroz Akademiju političke pismenosti BiH vežu za Akademiju EU integracija jer bi tako imali osobe koje će sutra sjediti na mjestima odlučivanja, a koji će doći s određenim nivoom znanja o domaćem sistemu i sistemu kojem stremimo.

Upoznala politiku iznutra

 Prije pokretanja Akademija, Maja Gasal Vražalica i sama je upoznala politički sistem u BiH.

- Nakon petogodišnjeg, vrlo kratkog, ali jako intenzivnog partijskog života i upoznavanjem sa partijsko-političkim praksama u bh. društvu te direktnim suočavanjem sa realnim stanjem kada se odjednom nađete na nekoj listi i završite u najvišem zakonodavnom tijelu, odlučujem prije izbora 2018., dakle prije procesa kreiranja listi okončati svoj partijski angažman i nastaviti tamo gdje sam stala, a to je raditi na projektnim aktivnostima kojima će se mladima, a posebno ženama kroz neformalno obrazovanje pomoći da steknu određeno znanje i vještine prije ili tokom njihovog društveno-političkog i partijskog angažmana - kaže Gasal Vražalica.

Prijavila se zbog „žene“ u nazivu

 Ajna Katica rođena je u Zenici, živi u Sarajevu. Završila je  Prvu bošnjačku gimnaziju, Cambridge International Centre, a sada je krenula na Internacionalni univerzitet u Sarajevu, gdje studira smjer „Psihologija“.

ajna-katica.jpg

- Aktivna sam kada dođe do ljudskih prava, te volim da učestvujem u mnogim EYP i MUN konferencijama. Na Akademiju sam se prijavila, kao prvo, zbog „žene“ u nazivu, a, kao drugo, jer sam htjela da se obrazujem o politici i prekinem personalnu stigmu oko toga koliko je politika „prljava“. Nakon dva modula definitivno sam više upućena u politički sistem BiH te kako funkcioniše i nemam više strah prema politici. To mi je otvorilo mnoga vrata i proširilo vidike u političkom svijetu - kaže Ajna.

Predavači su vrsni stručnjaci

 Boris Luketa, iz Istočnog Sarajeva, student je četvrte godine Fakulteta za poslovne finansije. Član je Srpske demokratske stranke, Omladinske organizacije „Natura“ i Omladinskog savjeta Istočna Ilidža. Na Akademiju političke pismenosti se, kaže, prijavio jer smatra da je politička pismenost jako bitna za sve građane bili oni politički aktivni ili ne.

boris-laketa.jpg

- Politika zadire u sve pore društva te je to dodatni razlog zašto je politička pismenost važna. A to se posebno odnosi na osobe koje se žele baviti politikom. Još jedan razlog zašto sam se prijavio na ovu akademiju je taj što su predavači vrsni stručnjaci iz svojih oblasti. Posebno bih se osvrnuo na predavanja profesorice Zilke, gdje sam naučio mnoge stvari i proširio poglede u sferi feminizma, ali ne bih izostavio nijednog drugog predavača koji su prenijeli razna nova znanja. Siguran sam da ću i nakon sljedeća dva modula moći reći da sam naučio mnogo novih stvari - ističe Boris.

Zaintrigirala me tema

 Pravnica iz Zenice, Bojana Naimarević kaže da posjeduje dugogodišnje iskustvo u nevladinom sektoru kroz koji se, između ostalog, bavila pitanjima omladinskog aktivizma, izgradnje mira, pravima žena. Također, dugi niz godina razrađivala je temu puta BiH ka Europskoj uniji, ujednačavanje sudskih praksi, ustavne reforme, pitanja manjina, bila u kontakt grupi za provođenje presude Sejdić – Finci. Trenerica je za nenasilnu komunikaciju i mirno rješavanje konflikta, kao i za pitanja roda, spola, seksualnosti i ženskih prava. Proglašena je volonterkom godine u Zenici.

bojana-naimarevic.jpg

- Glavni motiv prijavljivanja na Akademiju je bila želja za sticanjem dodatnog znanja. Smatram da to uvijek treba biti motiv i jer je sam naziv bio specifičan, nesvakidašnji. Zaintrigiralo me jer je fokus u nazivu bio na ženama, a to općenito nije tema koju u BiH često stavljaju u prvi plan. Ne stavlja se ta tema često u fokus, kao ni tema političke pismenosti mladih na pravi način. Učešćem na Akademiji sam znatno napredovala, posebno u aspektu percipiranja politike od strane mladih i kako ih više involvirati u političke procese, pritom razbiti predrasude da je politika nužno negativna i da podrazumijeva isključivo angažman u političkim partijama - zaključuje Bojana.

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!