[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/12\/nedzad-ahatovic.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/12\/100x73\/nedzad-ahatovic.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/12\/nedzad-ahatovic.jpg","size":"45.98","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Ahatović za START: „Efekat gramatičke gradacije ne može izbrisati malog mrava koji je 1995. pobijedio oružanu silu“

U reakciji na izjavu bosansko-hercegovačkog vojnog analitičara Nedžada Ahatovića, koji je rekao da je naoružavanje Srbije prijetnja regionu i da Srbija glumi "malu Rusiju" želeći da objedini srpski svijet u regionu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u obraćanju medijima kazao da se Srbija naoružava kako bi čuvala sebe, a ne da bi nekoga u regionu ugrozila i poručio da su komentari o tome da je naoružavanje Srbije pretnja miru u regionu "mantra onih kojima nikada nijedna Srbija nije dovoljno mala i dovoljno unižena da bi takvom Srbijom bili zadovoljni". Vučić je naveo da je razlog takvih komentara o Srbiji to što nekima smeta što ekonomija Srbija danas čini polovinu ukupne ekonomije Zapadnog Balkana.

"Srbija kad se naoružava, naoružava se pre svega iz domaće industrije. Naoružava se da bi čuvala svoje ime, svoje prezime, da bi čuvala svoje nebo, svoju zemlju. Da razni patuljci ne bi umislili da ponovo mogu da joj otimaju teritoriju, kao što su to mnogo puta činili ranije. A Srbija nikada nikoga i ni na koji način nije ugrozila", poručio je Vučić u obraćanju građanima.

U reakciji na ovu izjavu Vučića, Ahatović je danas za portal Startbih.ba ponovio da su samo saradnja i međusobno poštovanje garant sigurnosti, a ne naoružavanje.

-Predsjednik Vučić o patuljcima koji otimaju teritoriju kao i Kukanjac u Sarajevu u aprilu 1992. o malom mravu, a u načelu na Sarajevo svi pucaju sem Armije. Efekat gramatičke gradacije umanjivanja nije tada, a ne može ni danas izbrisati malog mrava koji je 1995. pobjedio oružanu silu. Samo saradnja, dijalog i međusobno poštovanje su garant sigurnosti regiona, a ne nikakvo naoružavanje i dok je god to politika Srbije to će značiti samo jedno - vojnim jačanjem Srbija želi da promijeni sigurnosnu, političku arhitekturu Balkana uz krajnji cilj izmjene granica i stvaranja srpskog sveta. Srbija želi da prijetnjom sile pa i državno sponzoriranim terorizmom predominatno utiče na sve političke i ekonomske procese u susjednim zemljama na koje polaže svoje teritorijalne pretenzije. Svjesni da to ne mogu sami ostvariti, godinama se nude i traže pomoć Ruske Federacije tako što će bukvalno služiti kao ruski „nosač aviona" u ovom dijelu Evrope. A Amerika i Evropa su sada na potezu da smanje rizike od djelovanja ovog ruskog „nosača aviona" i da promptno zaokruže uvođenje ovog regiona u NATO i EU – kazao je Ahatović.  

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!